20-åring utsatt för maffiametoder

NYHETER

20-åringen har blivit misshandlad.

Rånad.

Och mordhotad.

Allt – för en skuld på 2 000 kronor.

– Jag är beredd att skicka honom utomlands om det krävs för att rädda honom, säger den unge mannens pappa till Borås Tidning.

Det skulle kunna vara en scen i en maffiafilm.

Men istället hände det en vanlig onsdag, i skogarna utanför Borås. Det var för sex dagar sedan som en 20-åring överfölls och fördes ut i skogen.

– Någon slog mig i huvudet och så tvingade dom upp mig på en moped. En satt fram, jag i mitten och bakom mig. Dom körde in i skogen och slog och sparkade mig. En slängde en sten mot min höft, säger 20-åringen till Borås Tidning.

Skuld på 2 000 kronor

20-åringen var sedan tidigare skyldig en man 2000 kronor, men han kände inte igen honom bland sina förövare. Men polisen utreder nu om den mannen i sin tur kan ha överlåtit 20-åringens skuld till utpressarna. Två av männen tog 20-åringens mobiltelefon och plånbok. Han krävdes på koden på sitt Visakort och några killar försvann med bankkortet.

– Dom sa att dom kunde hänga upp mig mellan träd och lämna mig där. Det var som film och verklighet på en gång, säger 20-åringen till Borås Tidning.

Hotade med mord

Samtidigt ringde någon ringde till offrets pappa och krävde pengar. Den ursprungliga skulden på 2 000 kronor hade plötsligt fyrdubblats. Männen hotade pojkens pappa med att sonen skulle mördas om han inte satte in 8 000 kronor på kortkontot inom en halvtimme. När pappan förklarade att han inte kunde göra det blev tonen ännu hätskare.

– Tror du att du är Rambo, va? Om vi inte får pengar mördar vi din son!

Överväger att fly utomlands

Efter fyra samtal mellan gärningsmännen och ynglingens pappa släpptes 20-åringen för att gå till banken och hämta ut minst 4 000 kronor. Några killar skulle följa med och ta pengarna, men greps då av polis. Senare samma dag togs även en tungt belastad 22-åring in till förhör. Han häktades i fredags för medhjälp till olaga frihetsberövande, rån och utpressning. Den 20-årige mannen vågar inte lämna sitt hem, och hans pappa överväger nu att skicka sonen utomlands.

– Jag är beredd att göra det om det krävs för att rädda honom, säger hans pappa till Borås Tidning.