Hittad död på häkte

NYHETER

En man intagen på häktet i Luleå begick självmord natten till tisdagen.

Han hittades död i sitt rum av häktespersonalen.

När några anställda på häktet på tisdagsmorgonen öppnade dörren till mannens rum hittade de honom död. Han hade hängt sig.

”Kom oväntat”

– Mannen var välkänd hos oss. Dödsfallet kom oväntat. Vi hade inga indikationer på att han skulle ta sitt liv. Det som hänt är tragiskt, säger Svante Lundqvist, regionchef vid Kriminalvården, till TT.

Mannen hade suttit på häktet i Luleå sedan februari. Han hade dömts för ett grövre våldsbrott men överklagat sin dom och i väntan på en ny rättegång satt han kvar i Luleå.

Självmordet är det första i häktets 40-åriga historia.

Tre åtalades

En handfull personer begår varje år självmord på landets häkten. Debatten om självmorden rasade förra året sedan en 23-årig man hittats livlös på häktet i Mariestad. När vårdarna hittade honom hängande i ett takrör på toaletten tog de aldrig ned honom för att försöka rädda hans liv. Först efter en kvart plockades han ned av ambulanspersonalen som larmats om händelsen.

Den intagne var vid liv när han fördes till sjukhus men han avled efter två dagar.

Tre vårdare åtalades för en månad sedan misstänkta för tjänstefel, men vägen till ett åtal har varit krokig.

Snabbutbildning

Åtalet är det första i sitt slag mot anställda vid Kriminalvården för att ha begått tjänstefel i samband med en intagens självmord.

Efter självmordet och flera andra liknande händelser i svenska häkten har Kriminalvården snabbutbildat sin personal i akut sjukvård och ändrat en del av sina rutiner.

TT