Hur ska jag agera om jag blir sjuk?

NYHETER

Maria Brytting på Smittskyddsinstitutet chattade med Aftonbladets läsare om svininfluensan.

Malin säger: Hur stor är risken att få influensan när man väl fått vaccin emot det?

Maria Brytting säger: Hej, Det är väldigt liten. Eftersom detta vaccin är nytt för oss vet vi inte riktigt hur bra och hur länge detta skydd sitter i. Det är dock troligtvis bättre än det vi brukar använda för säsongsinfluensan. Detta eftersom det innerhåller medel som stimulerar immunförsvaret samt att man ger två sprutor med tre veckors mellanrum.

Lotta säger: Hej, har en son född i v. 29, som kommer att vara 6 mån gammal korrigerad tid i mitten av oktober. Han har en lungsjukdom, BPD. Kan han bli vaccinerad och i så fall, kommer han att få vaccin först då han tillhör riskgrupperna? Kan han klara sig utan allvarliga besvär om han får svininfluensan eller kommer han att bli allvarligt sjuk?

Maria Brytting säger: Hej, Ännu är inte vaccinet godkänt för små barn. Jag vet inte när eller om det kommer att bli godkänt för så små barn. Om din son får influensan kan man behandla med antivirala läkemedel.

Pia säger: Hej jag undrar om varför man inte testar alla som har influensasymptom så man verkligen vet hur många som faktiskt är drabbade. Siffrorna i pressen säger ju ingenting då så få testas. Jag har haft influensasymptom har jag rätt att begära att jag blir testad. Kan gärna betala provtagningskostnaden ur egen ficka bara jag får veta.

Maria Brytting säger: Hej, Om alla som har lindrig influensa går till vårdcentralerna för att bli provtagen så kommer sjukvården inte kunna ta hand om alla patienter. Detta skulle då kunna drabba dem som behöver vård. Om man går och sätter sig i väntrummet med många som väntar där på grund av andra orsaker kommer man att öka smittspridningen.

Anna säger: Jag undrar om man ska vänta med att bli gravid. I Storbritannien finns ju sådana rekommendationer. Jag undrar även om man blir gravid och om det är bättre eller sämre att ta vaccin under olika delar av graviditeten (är det sämre exempelvis att ta vaccin i början när alla organ ska anläggas). När är det störst risk som gravid att få allvarliga komplikationer?

Maria Brytting säger: Hej, Det är svårt att rekommenda hur du skall göra. Det är störst risk för komplikationer under senare delen av graviditeten. Genom att vaccinera den gravida kvinnan minskar man risken för komplikationerna vid influensainfektionen samt att man faktiskt ger det nyfödda barnet ett bättre skydd mot influensan. Ännu finns inga resultat som säger när det är bäst/sämst att vaccinera en gravid kvinna.

Henrietta säger: Hej! Min mamma tillhör en av riskgrupperna och står med på vår läkares prioriteringslista. Jag jobbar inom handel och har ju då kontakt med mycket människor och då finns det stor risk att smittas. Hur borde vi agera om jag då skulle bli sjuk? Vågar jag och min mamma vara i samma hus eller ska hon försöka bo någon annanstans under sjukperioden?

Maria Brytting säger: Hej, Först och främst, ni bör hålla distansen om du insjuknar. Sedan god handhygien, hosta i armvecket och snyt dig i pappersnäsdukar som du slänger i sopen. Det är inte din mamma som skall ta hand om dig om du blir sjuk, hur frestande det än är för henne. Låt till exempel brosan ta hand om dig för en gångs skull.

Jens säger: Min fru är gravid med tvillingar och ska föda nu den 12 oktober. om hon hinner ta vacination, ska hon göra det, hon kommer inte att hinna få spruta 2 om man säger så?

Maria Brytting säger: Hej, Nej det blir omöjligt att hinna med två sprutor. Men en är mycket bättre än ingen. Här är det extra viktigt att ni andra vaccinerar er också för att skydda de små. Grattis, tvillingar är toppen (jag är själv en tvilling).

ami säger: Vi har en liten kille på 6 månader. Hur ska man skydda spädbarn från svininfluensan? Vad ska man tänka på och kan man göra något i förebyggande syfte?

Maria Brytting säger: Hej, Man skall alltid ha god handhygien när man tar hand om små barn. Om du och din man vaccinerar er så kommer inte ni "dra" hem influensan. Jag brukar säga att man kan vaccinera sig själv såsom en gåva till de andra sköra i sin omgivning. I detta fall vaccinerar ni er för att skydda er själva men också er son.

INFLUENSA-AKUTEN: Chatta med Maria Brytting vid Smittskyddsinstitutet om svininfluensan i dag kl 13.00 – 13.30