Lärarförbundet: Slopa karensdag

”Rent av dumsnålt att inte vidta alla åtgärder”

NYHETER

Tjänstemännens centralorganisation, TCO, krävde i förra veckan slopad karensdag för att stoppa svininfluensan.

Nu går Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén ut och kräver samma sak.

– Jag menar att det rent av är dumsnålt att inte vidta alla åtgärder som kan minska smittspridningen, säger hon.

I fredags gick TCO, som har 16 fackförbund som medlemmar – däribland Unionen, Vårdförbundet och Lärarförbundet – ut med kravet att slopa karensdagen för att hejda spridningen av svininfluensan.

– Regeringen borde nu snabbt ge signaler om att det är viktigt att tillfälligt slopa karensdagen som ett sätt att hejda smittspridningen av svininfluensan, sa TCO:s ordförande Sture Nordh i ett pressmeddelande.

I dag går Lärarförbundet – som har 225 000 medlemmar – ut med samma krav.

– Vi menar att det är kortsiktigt och mycket oklokt att låta lärare gå till jobbet och ytterligare påskynda smittspridningen, säger Eva-Lis Sirén.

– Det här handlar om Sveriges största arbetsplats. Och vi vet att i samband med skolstart och annat så sprider sig smittan väldigt snabbt, vare sig det handlar om det ena eller det andra, säger hon.

”Karensdagen spelar stor roll”

Sirén kräver nu att regeringen agerar.

– Socialstyrelsen har varit mycket tydlig och säger att känner du minsta symptom så skall du stanna hemma från jobbet. Och där spelar karensdagen väldigt stor roll, säger hon.

– Regeringen måste ge arbetsgivaren möjligheten att ta bort karensdagen, säger Eva-Lis Sirén.

Johan Hall, pressekreterare vid Landsorganisationen, LO – som har 14 medlemsförbund – säger att LO:s ståndpunkt är att karensdagen skall avskaffas under alla omständigheter.

– LO anser att karensdagen ska slopas oavsett sjukdom. Det spelar ingen roll om det är svininfluensan, eller ett brutet ben, eller förkylning. Är man sjuk ska man få vara hemma och då ska det inte vara någon karensdag, säger han.

John Ahlmark, kommunikationschef vid Sveriges akademikers centralorganisation, Saco, – som har 23 medlemsförbund – är ”tveksam" till slopad karensdag med anledning av svininfluensan.

Saco: Vi är tveksamma

– Vi är väl tveksamma till några generella regeländringar. Antingen ska man hålla på att kontrollera att det är just svininfluensan som folk drabbats av, och då blir det en jäkla kontrollapparat. Eller också släpper man karensdagen helt fri, så att alla får vara borta utan självrisk, och då blir det en ganska stor kostnadsökning, säger han.

– Men om en arbetsgivare säger att den vill betala sjuklön från första dagen, så får den gärna göra det för min del, säger Ahlmark.

Mia Brytting, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinsitutet, vill inte uttala sig om huruvida hon tror att en slopad karensdag skulle kunna bromsa spridningen av svininfluensan.

– Men det jag tycker är självklart – och det spelar ingen roll om vi pratar om den nya influensan eller vilken infektion som hest – det är att är man sjuk så ska man stanna hemma, säger hon.