14-åring misstänkt för mord – kan inte åtalas

NYHETER

En tonårspojke misstänks för inblandning i mordet förra året på en 70-årig lantbrukare utanför Eslöv.

Men eftersom pojken bara var 14 år vid brottstillfället kan han inte åtalas.

Länskriminalens utredare Nils-Erik Erlandsson bekräftar att pojken, som nu hunnit fylla 15, är den enda hittills i utredningen som delgivits misstanke om mord. På grund av sin ålder är han inte frihetsberövad eller föremål för andra tvångsåtgärder. Men polisen arbetar utifrån teorin att det handlar om flera gärningsmän. Åtminstone någon av de övriga var straffmyndig när mordet begicks i maj förra året.

Inte ensam

– Den här pojken var inte ensam, men det exakta antalet misstänkta gärningsmän går vi inte ut med, säger Erlandsson.

Han tillägger att polisen anser sig ha en bra bild av hur brottet gått till.

Den 70-årige mannen hittades bunden och misshandlad på sin gård utanför Eslöv. Den exakta dödsorsaken har inte gått att fastställa, men troligen har mannen dukat under till följd av umbäranden sedan han blivit liggande i flera dygn med svåra skador och utan vätska. Mannen höll på att sälja av sitt jordbruk och därför kan gärningsmännen ha trott att han hade mycket pengar hemma. Teorin är att de kommit till hans gård för att stjäla, men att någonting sedan gått snett och lett till bråk och handgemäng.

I slutfasen

Skånska Dagbladet rapporterar att mordutredningen börjar närma sig slutfasen. Nils-Erik Erlandsson berättar att det bland annat återstår några förhör och en slutlig genomgång innan förundersökning lämnas till åklagare för bedömning av om materialet håller för ett åtal. I annat fall läggs utredningen ner.

Erlandsson säger att det känns frustrerande att ännu inte ha kommit fram till ett avslut på ärendet, men utredningsarbetet förskjuts hela tiden när nya akuta fall av grov brottslighet kommer emellan.

– Det är ett inflöde just nu som är enormt, säger han.

TT