Fuglesang laddar med Taube inför rymdpromenad

NYHETER

Det är ett dygn kvar till att Christer Fuglesang ska promenera i rymden och flytta en 800 kilo tung ammoniaktank. Ombord på rymdfärjan "Discovery" laddar han upp med Taube-musk.

Foto: ALL OVER PRESS

Under onsdagen, den femte flygdagen, transporterade Fuglesang och de andra sex astronauterna löpband, utrustning, väskor och ställningar. Totalt ska 7,5 ton flyttas från färjan till den internationella rymdstationen ISS.

På Fuglesangs blogg på rymdkanalen.se beskriver han arbetet och förklarar att det är lätt att “flyta vilse” i det tyngdlösa tillståndet. Annars verkar allt gå som planerat för besättningen på STS-128.

Ska flytta en ammoniaktank

På torsdagsnatten ska Fuglesang göra en rymdpromenad och flytta det tyngsta föremål som någon människa hanterat i rymden – en ammoniaktank. När han skulle somna på tisdagskvällen var han inte speciellt trött och tog fram ipoden. Med Evert Taubes gamla visor om sjömän i öronen blickade han ut mot rymden och sitt kommande äventyr.

"Det var natt på jorden igen och vi var över hav, men molnen var väl upplysta av det starka månskenet. Himlen var helt svart med många stjärnor och Karlavagnen lös mycket fint. En intressant slöja, eller halo, syntes hela tiden en bra bit över horisonten. Vet inte vad det kan vara, men det verkade som om det var allra högst upp i atmosfären och det var inte lokalt," skriver han i bloggen.

I kväll kl 23.19: Följ Fuglesangs rymdpromenad live på Aftonbladet