Minst 45 döda i skalvet vid Java

Många begravdes i jordbävningen

NYHETER

Dödsoffren för jordbävningen som skakade den indonesiska tätbefolkade huvudön Java har stigit till 45 och fler befaras, uppger en tjänsteman vid landets räddningsverk.

– 18 000 byggnader har förstörts och vi söker fortfarande efter överlevande som kan ha begravts i sina hus, sade tjänstemannen på torsdagen.

Ett av de värsta drabbade områdena är Cianjurregionen med minst tiotalet döda. En del av husen i Cianjur begravdes i jordskred.

Myndigheterna utfärdade en tsunamivarning direkt efter det starka skalvet som nådde magnituden 7,0. Varningen återkallades senare.

– Utanför Tasikmalaya var det en flodvåg men den var obetydliga 20 centimeter hög, sade tekniske chefen Suharjono vid meteorologiska och geofysiska institutet.

Flydde

Tusentals människor flydde ut ur bostäder, köpcentra och kontorsskrapor i provinsen Västra Java och i huvudstaden Jakarta efter skalvet i onsdags.

– Kommunikationerna till kustområdena är helt brutna, sade räddningsverkets talesman Priyadi Kardono.

– De flesta döda blev fastklämda under sina hus.

Skalvet kändes ända bort i Surabaya, Indonesiens näst största stad 50 mil nordöst om Tasikmalaya, och på turistön Bali omkring 70 mil österut.

Av fruktan för efterskalv sökte sig tusentals människor utomhus och väntade ut efterskalven under bar himmel.

TT