Kritik mot otydligt internet-förslag

NYHETER

Förslaget att president Obama ska kunna stänga av internet har mött starka reaktioner. Många av Aftonbladets läsare är rädda för ett övervakningssamhälle.

– Jag är oroad av detta, säger internetexperten Patrik Fältström.

Den demokratiske senatorn Jay Rockefeller har lagt fram ett förslag som ger presidenten rätt att i nödläge utlysa ett undantagstillstånd för internet.

– Presidenten kan inte stänga av internet med ett knapptryck. Men förslaget ger honom möjlighet att vid en kris kunna ställa krav på internetoperatörerna och i förlängningen kräva att de stänger ner trafiken. Obama kan på så vis gå in och styra vilka som ska använda internet, förklarar Patrik Fältström.

Massiv kritik

Kritiken har under torsdagen varit massiv och på Aftonbladet.se har fler än 44.000 personer tagit ställning i frågan. 87 procent tycker det fel att ge Obama makt över internet.

"Sen när ska en person kunna få makten över hela världen egentligen?" frågar sig en läsare.

Om en oväntad situation inträffar vill alltså den amerikanska staten kunna bestämma vilka som ska ha förtur till internet. Det kan handla om naturkatastrofer, överbelastningar eller terroristattacker, tror Patrik Fältström. Men han tycker att förslaget är otydligt och kan tolkas på flera sätt.

– Texten är snurrigt skrivet, den kan lätt missbrukas och begreppet kris är inte definierat. Jag har högre tillro till den amerikanske regeringen än att de släpper igenom förslaget, men det är så pass allvarligt att vi måste hålla ögonen på detta, säger han.

Vad är en kris?

Även läsarna är kritiska till att det inte finns någon förklaring till vad en kris innebär.

"Vad är ett krisläge. Är ett krisläge samma i USA som i Sverige??? Att ge någon denna befogenhet är som att erkänna att internet begränsas av nationella territorium. Vilket inte ska vara fallet. Internet ska stå över nationella intressen och ska någon ha denna befogenhet så är det FN's generalsekreterare," skriver en läsare.

Förslaget kan i framtiden också påverka Sverige.

– Det farliga är att internet till skillnad från telefoner inte vet vad landsgränser är. Så om USA bestämmer sig för att prioritera eller stänga av viss trafik drabbas också de utanför landet, många svenskar har till exempel sina mejlkonton på Google, säger Patrik Fältström.

”Skrämmande utveckling”

Fler än hundra personer har kommenterat förslaget på Aftonbladet.se och majoriteten är emot förlaget. Flera riktar även kritik mot USA:

"Hela världen utom kanske Kina och Ryssland kommer snart att stå under USA:s förmynderi och kontroll. De har köpt, eller skrämt de flesta europeiska politiker, inklusive svenska så att de lyder USA:s budskap utan en tanke på sina egna medborgare. Skrämmande utveckling."