Mordbrännare bakom eldsvåda i LA

Branden den största i stadens historna

Foto: all over press
NYHETER

Den förödande eldsvådan som härjar i bergen över Los Angeles är mordbrand, uppger myndigheterna. Branden som är inne på sin andra vecka har utvecklat sig till den största i stadens historia.

Skogsmyndigheten US Forest Service (USFS) bekräftade i torsdags att branden, som bröt ut i reservatet Angeles National Forest den 26 augusti, har anlagts.

– Mordbrandsutredare har dragit slutsatsen den tänts på avsiktligt, sade USFS Rita Wears.

– Kommunen Los Angeles sheriffmyndighet har inlett en förundersökning om mord eller dråp i samband med två brandmäns tragiska död.

De två brandmännen blev de indirekta, och hittills enda, dödsoffren för infernot när deras bil under utryckning störtade ner för en bergssida från en smal och vindlande väg i söndags.

Vädret undsätter

Bekämpningen av elden pågår ännu men räddningstjänsten förefaller har fått en stor del av den under kontroll – 38 procent mot några få procent i början av veckan. Vädret är nu på brandmännens sida, det har blivit svalare och luftfuktigheten har stigit.

"Stora framsteg" har gjorts, rapporterade släckningschefen Mike Dietrich under natten till fredagen.

För att klara arbetet har över 4 700 brandmän satts in tillsammans med elva flygplan och nio helikoptrar utrustade med vattentankar.

De första dygnen med höga temperaturer, torrt väder och blåst gav näring åt elden. Den spred sig dessutom till delar av Angeles National Forest där vildmarksbränder inte rasat tidigare år enligt USFS.

Akut fara

Nära 600 kvadratkilometer snustorr skog har bränts av och 64 bostäder är lagda i aska. 10 000 människor behövde fly sina hem undan en annalkande katastrof. De har dock fått återvända. 12 000 bostäder och 500 kommersiella byggnader har dessutom stått på listan över hotade fastigheter.

Ett världsberömt observatorium på Mount Wilson var i akut fara i flera dagar. Där står också en väldig kommunikationsanläggning som betjänar telefoni, radio och tv i södra Kalifornien. Hotet mot anläggningen förefaller avvärjt men hade den slagits ut skulle det allvarligt ha försvårat arbetet för räddningstjänsten och polismyndigheten.

TT