Claes säljer ut hela sitt liv

Foto: PRIVAT
NYHETER

Claes Svedberg, 51, vill ha ett nytt liv.

Ett liv i frihet.

Så han säljer allt han äger, rubbet.

– Det är ingen protest mot konsumtionssamhället, säger Claes.

I dag slår Claes Svedberg upp dörrarna till en total materiell utförsäljning av hans liv. Allt ska bort: husvagn, två bilar, gitarrer, en fastighet, kläder, möbler, skivor och massor av andra saker.

– Jag ska behålla bara så mycket att jag kan bära det med mig. En ryggsäck, en väska med hjul, sovsäck, tält och lite kläder. Och ett par gitarrer, det orkar jag bära.

Vid sina sinnes fulla bruk

Budskapet om utförsäljningen i Kungsgården, strax utanför Sandviken, har han spridit via Facebook. Där försäkrar han att han är vid sina sinnes fulla bruk. Och det handlar inte om någon nyfunnen andlighet eller protest mot konsumtionssamhället.

– Nej, det är inget protest. Men jag behöver inte allt jag har. Jag vill blir kvitt alla mina måsten och kunna vakna och känna: vad vill jag göra idag?

Claes Svedberg är överväldigad över uppmärksamheten som beslutet genererat.

Som en löpeld

– Det har spridit sig som en löpeld på Facebook och tagit enorma proportioner. Det är fullt med bilar ute på gården. Jag har nästan panik, skrattar han.

– Så märkvärdigt är det väl inte att jag säljer mina saker för att kunna gå vart jag vill?

Vad Claes ska göra sen har han ingen aning om.

– Det enda jag vet är jag ska promenera till Sala. Det är 7-8 mil. Där finns ett kloster jag ska bo med några dagar för att landa. Sen kanske jag går till nästa grannby eller emigrerar till Alaska. Vem vet.

Stöttas av barnen

Claes har gjort många saker i sitt liv. Drivit gitarrbutik, varit snickare och jobbat som turnéledare och bokare, bland annat.

Han är ensamstående och har två vuxna barn. De stöttar honom.

Om fyra år faller Claes pensionsförsäkring ut. Pengarna från utförsäljningen ska räcka till dess, är det tänkt.

– Men jag har ingen aning om hur mycket det blir. Det spelar ingen roll, jag har inte så stora krav på tillvaron. Bara det räcker till mat så ska det inte vara några problem.

ARTIKELN HANDLAR OM