Allvarlig miss vid våldtäktsmål utreds

NYHETER

De fem misstänkta våldtäktsmän som släpptes av misstag i Helsingborg är fortfarande inblandade i utredningen.

Men frisläppandet kan försvåra ett åtal.

Nu granskas det allvarliga misstaget av Riksenheten för polismål.

För två veckor sedan släppte åklagaren Christer Forssman fem unga män som under natten suttit anhållna för en gruppvåldtäkt på en 14-årig flicka i Helsingborg. Anledningen: de hade inte delgivits någon misstanke om brott.

– På morgonen fick jag ärendet lottat på mig och då beslutade jag att släppa dem. De var rent faktiskt hörda som vittnen och då gick det inte att ha kvar dem längre, säger han.

Fortfarande misstänkta

Men de fem männen är fortfarande högst aktuella i ärendet.

– De kan definieras som skäligen misstänkta eftersom de var i närheten av brottsplatsen och är fortfarande intressanta. När personer släpps kan det innebära en katastrof för utredningen, säger Christer Forssman.

Det är dock oklart om det är polisen eller åklagaren som gjort fel.

– Att det gått fel kan vi konstatera, men jag vet inte vem som gjorde fel från början. Det som hänt ska inte kunna hända och jag har aldrig varit med om något liknande, säger Christer Forssman.

Gememsam version i efterhand

Kriminologen Jerzy Sarnecki är mycket kritiskt till att reglerna inte följts och att pojkarna släpptes. Han är rädd att de nu hittat på en historia.

– När de släppts är risken stor att de kommer överrens om en gemensam version. Konsekvenserna av misstaget kan bli mycket allvarliga. Det kan vara till nackdel för polisens arbete och i värsta fall kan det hända att de inte kan åtalas, säger han.

Fallet utreds

Nu utreds det uppmärksammade fallet av Riksenheten för brottsmål i Malmö

– Där får åklagarna avgöra om det har begåtts något tjänstefel, säger Eva-Marie Persson, tillförordnad chefsåklagare i Helsingborg till TT.