”Det var ett stort misstag”

1 av 4 | Foto: AP
Rahmatullah, 19, försöker sätta sig upp i sin sjukhussäng i Kabul. Ramatullah blev ett av de överlevande offren för Natos räd.
NYHETER

Sorgeböner ljöd över ett tiotal byar i provinsen Kunduz i Afghanistan på lördagen, dagen efter Natos bombräd som tros ha dödat uppåt 90 människor vid två tankbilar som kapats av talibanrebeller.

Stämningen i området var laddad. Många afghaner är fientligt inställda till den utländska militären i deras land och talibanrörelsen är på frammarsch, åtta år efter regimens fall 2001.

De flesta dödsoffren i attacken var talibaner, men även civila som ville hämta bränsle från tankbilarna dödades. President Hamid Karzai, som leder i rösträkningen efter presidentvalet i augusti, sade att alla attacker som skadar civila är oacceptabla.

USA har uttryckt sin oro över förlusten av civila liv, och EU-länderna befarar att flygräden ska underminera Natoinsatsen i Afghanistan. 64 500 soldater från över 40 länder, däribland Sverige, deltar.

Den olyckliga flygattacken kastar en skugga över valrörelsen i Tyskland, som håller val till förbundsdagen om tre veckor. Tyska styrkor ansvarar för Kunduz och beordrade angreppet.

Natoattacker med många civila dödsoffer är exakt vad USA:s nye befälhavare i Afghanistan, Stanley McChrystal, anser måste undvikas till varje pris. Hans företrädare David McKiernan fick lämna sin post efter flygangrepp i västra Afghanistan som dödade ett stort antal civila.

Natoattacken fortsatte även i dag att väcka känslor hos EU:s utrikesministrar på möte i Stockholm.

– Det var ett stort misstag, säger Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner.

Han anlände på lördagsmorgonen tillsammans med de andra utrikesministrarna till Moderna museet på Skeppsholmen i Stockholm. Där ska de diskutera förbättrat och ökat civilt stöd till Afghanistans folk.

Kouchner betonade vikten av biståndsprojekt som leds av afghanerna själva. Han pekade också på att mer måste göras för att bygga upp Afghanistans armé.

– Vi betalar de afghanska trupperna mindre än hälften av vad talibanerna brukade betala dem, sade Kouchner.

Natos bombräd tros ha dödat uppåt 90 människor vid två tankbilar som kapats av talibanrebeller.

Finlands utrikesminister Alexander Stubb räknade med att utrikesministrarnas debatt skulle bli rätt så emotionell efter Natoattacken.

– Det som hände i går var förstås tragiskt och jag tror att det kommer säkert att efterfrågas någon studie och analys om vad som hänt, sade han.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman, Urban Ahlin, vill att utrikesministermötet agerar för att misstag som fredagens bombning i Kunduz inte ska upprepas. Flygbombningar som drabbar civila är direkt kontraproduktiva och leder ökat stöd för talibanerna, skriver Ahlin i ett pressmeddelande.

TT