Katten, vilken hjälte

NYHETER

SJÖBO. Den 86-åriga kvinnan låg hjälplös och frusen i ett skogsdike mitt i natten.

Hon räddades i sista stund.

Tack vare hjältekatten Peter.

Foto: Foto: ANDREAS HILLERGREN
superkatt Majken, 86, räddades av sin katt. Aftonbladet fick låna hjältekatten några minuter för att ta en bild, men bara på ett villkor: ”Ni måste skicka ett foto till mig. Peter är min vän och hjälte”, sa Majken.

Hankatten bor i en stuga strax utanför Sjöbo tillsammans med matte Majken, 86. Vid 21-tiden i torsdags kväll kom hemtjänsten på rutinbesök. Ytterdörren stod på glänt, men stugan var tom. De knackade på hos grannen Sven Mårtensson som inte sett henne på ett par timmar.

Sven och några andra som bor i området, hjälpte hemtjänsten att leta.

– Vi sökte där hon brukar promenera. Vi vet ju att hon börjat bli lite dement så vi blev oroliga när det blev mörkt, säger Sven.

Sex polispatruller var snabbt på plats och med hjälp av hundar sökte man i skogen i flera timmar. En polisman kom sedan på att även katten var borta – och ropade högt efter Peter.

Låg i ett dike

– Plötsligt hörde han ett jamande från en skogsdunge. Bredvid honom låg den gamla damen. Hon hade trillat i ett dike, säger Pia Eldh, inre befäl vid Ystadspolisen.

Då var klockan tjugo i två på natten.

– Hon var rejält nerkyld, säger Pia Eldh.

Den gamla damen vilade i går på vårdboendet Björkbacken. Hennes hjälte Peter låg – naturligtvis – bredvid henne i sängen.