800 räddade från sjunkande färja

Filippinerna: Tre döda - 88 saknas

NYHETER

En färja med närmare tusen människor ombord kantrade och sjönk i Filippinerna under natten till söndagen. De flesta ombord kunde räddas, men minst tre personer miste livet.

Färjan Superferry 9 var på väg till hamnstaden Iloilo men hamnade i sjönöd utanför halvön Zamboanga på den filippinska huvudön Mindanao.

Fartyget hade lutat i flera timmar, berättade en passagerare för den lokala radiostationen DZMM, och tidigt på morgonen fick färjan kraftig slagsida.

– Färjan krängde kraftigt och folk fick panik, sade vittnet Roger Cinciron i mobiltelefon från en livbåt medan han väntade på att bli räddad.

Några timmar efter nödsignalen hade över 860 passagerare och besättningsmedlemmar räddats, men 88 saknades ännu. Kustbevakningen trodde dock att de räddats av fiskebåtar och andra småbåtar som också kommit för att hjälpa till.

Färjans slagsida gick inte att häva och fartyget gick till botten.

Filippinerna består av 7 000 öar och färjor har en central roll i landets infrastruktur. Svåra olyckor är vanliga – förra sommaren dödades över 800 människor när färjan Princess of the Stars gick under i en tyfon.

TT