Fuglesang tappade kamera i rymden

Dramatiskt slut på sista rymdpromenaden

NYHETER

Klockan 05.40 svensk tid avslutade Christer Fuglesang och Danny Olivas sin sista rymdpromenad. Den varade i sju timmar och en minut.

Enligt Nasa hade de framgångsrikt slutfört alla sina arbetsuppgifter utom en – trots att svensken tappade sin hjälmkamera.

Den trejde och sista rymdpromenaden för den här resan påbörjades planenligt klockan 22.49 svensk tid. Astronauterna Christer Fuglesang och Danny Olivas uppgift var att slutföra arbeten som påbörjades förra gången Discovery besökte rymdstationen, bland annat ersätta utrustning som möjliggör för rymdstationen att bestämma sin position i förhållande till jorden.

Hjälmkameran lossnade

Allt gick bra ända tills Fuglesang skulle utföra ett arbete på rymdstationens panel. Då lossnade hjälmkameran delvis, uppger AP. Det gjorde att bilderna som skickades kom felvända och alldeles skakiga, vilket gjorde det svårt för flygledarna att se vad han höll på med.

– Vi trodde du höll på med dålig akrobatik, skojade ledningskontrollen och sa sedan till Fuglesang att lämna arbetet halvfärdigt.

”Skynda dig”

Men sedan blev det lite mer dramatiskt när kameran och lampan lossnade helt från hjälmen.

Eftersom mörkret var på ingång fick svensken order om att omedelbart bege sig tillbaka till luftslussen på rymdstationen.

– Christer, du behöver inte stressa, men skynda dig så fort du kan. Solen går ner om sex minuter, ropade astronautkollegan Patrick Forrester från insidan.

Landar på torsdag

Men Fuglesang lyckades ta sig in i rymdstationen utan missöden.

Hur kameran kunnat trilla av är inte klarlagt.

– På något olyckligt vis måste jag ha låst upp den, sade Christer Fuglesang.

Rymdpromenaden var uppdragets sista och Discovery väntas landa i Florida på torsdag.