Terrordömd svensk riskerar livstidsstraff

NYHETER

På onsdag kan kan den amerikanska fängelseporten slå igen för alltid bakom svensken Oussama Kassir. I maj fällde en jury honom på alla elva åtalspunkterna för terrorbrott.

Nu får Kassir sitt straff. Det fastställs av John Keenan, 80-årig domare vid den federala distriktsdomstolen i New York, och kan bli livstids fängelse. Det blir under alla omständigheter ett mycket långt straff.

När juryns dom avkunnades ville ingen i den svenska regeringen säga om det senare kan bli aktuellt att försöka få Kassir överförd till ett svenskt fängelse, som skedde med Annika Östberg.

– Det är inte regeringen som brukar agera i sådana frågor. Det finns regler och överenskommelser mellan länder för detta. Utgångspunkten är att den enskilde söker en verkställighet i Sverige, och att det sedan finns en samsyn mellan länderna. Det är en lång resa, sade då justitieminister Beatrice Ask till TT.

Terroristläger

Den 43-årige Libanonfödde mannen döms för att han 1999 försökte bygga upp ett islamistiskt terroristläger utanför staden Bly i Oregon i nordvästra USA. Han är också fälld för att ha deltagit i sammansvärjning, förberedelser till terrordåd och stöd till al-Qaida och för att via internet ha spridit manualer för bombkonstruktioner och giftrecept.

Kassir, som blev svensk medborgare 1989, greps i december 2005 på Prags flygplats, när planet från Arlanda till Libanon mellanlandade där. I Sverige fanns enligt åklagare ingen grund att åtala honom.

När USA:s begäran om utlämning hade prövats i tjeckisk domstol och landets justitieminister godkänt utlämning flögs Kassir i september förra året till ett amerikanskt fängelse i New York.

Ökänd islamist

Domstolen där anser att det är bevisat att Oussama Kassir också samarbetat med den ökände islamisten och före detta imamen Abu Hamza al-Masri i London. Denne sitter fängslad i Storbritannien, dömd till sju år för uppvigling till mord på ickemuslimer.

Också Hamza har begärts utlämnad av USA och skulle ha rannsakats i samma rättegång som Kassir, men har överklagat utlämningsbeslutet till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Oussama Kassir är den andre svensk som döms för terrorbrott utomlands. Den förste var en i dag 22-årig man, som i oktober 2005 greps i Bosnien och senare dömdes till drygt åtta års fängelse. Sedan juni i år avtjänar han sitt straff på svensk anstalt.

Dessutom greps Mehdi Ghezali 2001 i Pakistan och fördes sedan till Guantanamobasen. Han har aldrig åtalats eller ställts inför rätta.

TT