Rock’n’roll i valrörelsen

1 av 2 | Foto: Foto: lina BOSTRÖM EINARSSON
party i kungsan De rödgröna ledarna Lars Ohly, Maria Wetterstrand, Peter Eriksson och Mona Sahlin drog igång sitt samarbete inför valet nästa år med att bjuda på party i Kungsträdgården i Stockholm i går.
NYHETER

”En valseger förutsätter en proffsig marknadsföring , det är inget att skämmas för.”

I går kickade de rödgröna igång sitt samarbete.

De fyra partiledarna Mona Sahlin,

Peter Eriksson, Maria Wetterstrand och Lars Ohly började dagen försiktigt med den traditionella DN Debatt-artikeln: Så ska vi göra Sverige till ett bättre land att leva i.”

Men sedan förflyttade de sig till Kungsträdgården i Stockholm och där blev det party.

– Nu är det rock’n’roll, som Peter

Eriksson sa från stora scenen.

Och det blev det. Sällan har man sett en så välproducerad politisk manifestation. Den bådar gott, de tre partierna har uppenbarligen anlitat proffs.

Partiledarna höll korta tal som varvades med musik. Mona Sahlin lovade att aldrig, aldrig samarbeta med Sverige-demokraterna. Hon beskrev samarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet som självklart.

– Vi har samarbetat i mer än tio års tid.

Och de stora frågorna i valrörelsen kommer att bli kampen mot arbetslösheten, kampen mot klimathotet och kampen mot ökade sociala klyftor.

Maria Wetterstrand och Peter Eriksson varvade sitt tal mot kärnkraft och stora motorvägsprojekt. Och där avslöjades förstås en spricka i samarbetet, Socialdemokraterna vill bygga Förbifart Stockholm, det största motorvägsprojektet

någonsin.

Men då hade Lili och Susie redan kommit upp på scenen och publiken sjöng med i What’s the colour of love, red, green ...

Lars Ohly, hes efter Zlatans mål, drog ner de största applåderna när han krävde fler hyreslägenheter till de unga.

För det var en ovanligt ung publik som applåderade. De tre ungdomsförbunden hade varsitt tält bredvid varandra där de tryckte upp knappar med en överkorsad Reinfeldt eller egna kampord, som ”SD suger”. Ungdomsförbunden har också inlett ett samarbete.

– Det är en himla uppsluppen stämning, skrattade Nooshi Dadgostar från Ung Vänster.

– Alliansen säger att vi inte kan samarbeta, sa Annika Stengard från SSU i Västerås. Nu ska vi visa att vi kan det!

Det är bara någon vecka sedan Fredrik Reinfeldt stod i Västerås i sin mörka kostym och ville leda det statsbärande partiet. Oppositionens motbild blev en ung folkfest, musik och politik.

En valseger förutsätter en proffsig marknadsföring av politiken, det är inget att skämmas för. Regeringsalliansen var skicklig när de tog över makten. I går

visade oppositionen att den också kan sälja in sitt budskap och det med rock’n’roll.EF