Dagens namn: Cecilia, Sissela
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

De är offer – för upploppen

Några känner rädsla när de går till jobbet – andra funderar på att sluta

De slår mot samhället med stenkastning, rökbomber och bränder. Förortsupprorens stenkastande ungdomar berättade i går om polishat, hämnd och hopplöshet. Och våldet fortsätter.

Sent i går kväll regnade det stenar mot en brandbil i Uppsala – precis efter att räddningstjänsten släckt en bilbrand. I Göteborg brann bilar igen.

Flera av offren är rädda när de går till jobbet, andra funderar på att sluta.

Det handlar om polismännen, brandmännen och privatpersonerna som attackerats eller hamnat i kläm. Det här är deras berättelser.

     

Brandmannen Hasse, 41, svimmade av tryckvågen

Den 5,7 kilo tunga stenen i Kortedala får brandmannen Hasse Wunder, 41, att fundera på ett nytt jobb.

Smällen var så hård att alla fem brandmän som befann sig i bilen svimmade av tryckvågen. Hur många sekunder Hasse var knockad kan han inte svara på.

– Chauffören låg över ratten. Han hade släppt gasen och bilen hade dragit åt vänster över på den mötande körbanan, säger han.

Klockan var 01.20 natten mot lördag den 30 augusti och brandbilen från stationen i Kortedala utanför Göteborg var på utryckning efter ett larm om en brand i ett soprum. När de åkte på vägen mot förorten Hjällbo passerade bilen under en gångbro.

Brandmannen Hasse Wunder, 41. Brandmannen Hasse Wunder, 41. Foto: ANDERS WEJROT Det var då den 30 centimeter långa ovala stenen gick igenom rutan, studsade och skadade chaufförens arm, pulveriserade en gps och spred splitter som rev sönder ena hornhinnan på en av brandmännen, skar upp hans ögonbryn och skadade ögonen på en annan.

– Det är ren änglavakt att bilen inte drog till höger i stället. Där är ett stup fem meter ner mot spårvagnsspåren.

Sedan händelsen går Hasse omkring med en klump, lika tung som den kastade stenen, i magen.

Han beskriver hur ohanterligt det känns att inse att några ville just räddningstjänsten ont – och funderar på om jobbet är värt det om våldet fortsätter.     

Polisinspektör Håkan, 47, bombarderades med ägg

Polisinspektör Håkan Bredinge, 47. Polisinspektör Håkan Bredinge, 47. Foto: ANDERS WEJROT Polisinspektör Håkan Bredinge, 47, var i Backa Röd på Hisingen när råa ägg plötsligt regnade över bilen.

Det tog honom hårt.

– Jag har ändå en hyfsat stor kontaktyta och försöker hålla en vettig dialog med alla här. Därför blir jag jävligt sårad. Jag tycker inte att jag har gjort mig förtjänt av det. Vi är individer. De vill inte bli behandlade som en stor massa och det vill inte jag heller bli, säger han tre veckor efter attacken.

Håkan har varit i yttre tjänst i förorten Hisingen utanför Göteborg i ett år. Han har jobbat enträget för att få ungdomarna som han möter att känna sig sedda och respekterade. Att han ska veta vilka de är och att de i sin tur ska veta vem han är.

Men klockan 19 en vardagskväll började det plötsligt regna ägg över bilen, när han och en kollega befann sig i hyreshusområdet Backa Röd.

Håkan Bredinge åkte och tvättade bilen. Han hade sina aningar om vilka som kastade, i gänget på mellan 16 och 23 år. Och senare på kvällen körde han tillbaka till förnedringsplatsen.

– Då tog jag upp det med dem. Om jag ska fortsätta och resonera för att försöka hitta en lösning vill jag inte ha ägg på mig för då ruttnar jag till slut. Jag fick ett löfte om att slippa det i framtiden, säger han.     

Lagledaren Stefan, 29, fann klubblokalen sönderbränd Stefan Asting, 29, lagledare. Stefan Asting, 29, lagledare. Foto: ANDERS DEROS

När lagledaren Stefan Asting, 29, kom till klubblokalen i Backa var hela fasaden sönderbränd.

Det var tisdagskväll, den 26 augusti i Göteborg:

Flera anlagda bränder, stenkastning mot en spårvagn, krossade rutor.

Runt halv tio på kvällen kom larmet om en brand i fasaden på Blå Staden IF:s klubbstuga i Backa.

Stefan Asting, 29 är lagledare i klubben och fick samtalet på kvällen.

– Det första jag tänkte var: Det är inte sant. De senaste åren har vi haft en 5–10 inbrott per år, men detta var något annat.

Vittnen i området larmade både föreningen och räddningstjänsten. Fasaden brann men branden kunde släckas snabbt. Vittnen hade sett flera ungdomar springa från platsen. Polisens tekniker hittade också fynd som visade att branden troligen var anlagd.

Blå Stadens IF har knappa resurser och få sponsorer. 20 spelare i ett seniorlag i division 7D.

– Nu blir det inga nya fotbollar i år igen.

Mycket tid och pengar har gått till att renovera det brandskadade huset.

– De vill kanske få uppmärksamhet kring att de inte har någon sysselsättning, jag vet inte. Men det finns många arbetslösa i Göteborg som inte göra såna här saker.     

Närpolisen Peter, 36, såg gatstenen studsa på huven

Peter, 36, närpolis. Peter, 36, närpolis. Foto: KRISTER HANSSON Närpolisen Peter, 36, fick en gatsten kastad på bilen i Rosengård.

Förra lördagen stod några ungdomar på en gångbro i Rosengård i Malmö och siktade mot polisbilen som Peter, 36, åkte i. Stenen missade framrutan med tio centimeter, studsade på huven och ner i asfalten.

– Det var ren tur att den inte for in där jag satt och körde. Då hade det kunnat gå riktigt illa, säger han.

Peter har varit placerad i området sedan oktober förra året. De flesta kollegorna har upplevt stenkastning och blivit utsatt för kränkningar – framför allt de kvinnliga poliserna. ”Snutfitta”, ”snuthora” och diverse sexuella anspelningar är vanligt.

Själv har han även tagit emot indirekta hot – som frågor om hur hans barn mår.

– Det är inte kul att höra. Men det är bara en liten kriminell klick av Rosengård.

– Många ser oss som samhällets förlängda arm. Om man är missnöjd med samhället så är det oss man kan ge sig på. Men jag tror inte man tänker på vad följderna blir. Än så länge har ingen blivit allvarligt skadad.

Peter menar att det kan kännas som ett moment 22 att polisen behöver jobba ännu mer förebyggande, samtidigt som man i dag tvingas lägga mycket tid på att upprätthålla ordningen.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet