Fyra personer gripna för mord på oljemiljonär

NYHETER

Mordet på den 45-årige oljemiljonären i Fagersta har liknats vid en avrättning.

Nu har fyra personer gripits för inblandning i mordet.

Tre av dem greps i Tallinn och en i Stockholm i en stor polisinsats.

Personerna greps och anhölls idag och kommer i morgon att begäras häktade vid Västmanlands tingsrätt. Två av dem på sannolika skäl misstänkta för mord och två av dem för anstiftan till mord.

De misstänkta gärningsmännen är i åldrarna 22-45 år och det är ett samarbete mellan polisen i Västmanlands län, Rikskriminalpolisen och polisen i Estland som lett fram till gripandet.

En av de misstänkta greps i Stockholm, de andra i Tallinn, Estland. Husrannsakan har under dagen genomförts på flera adresser i Stockholm och Tallinn.

Polisen vill inte avslöja könen på de gripna.

– Mordet verkar inte ha med mannens affärsverksamheter att göra. Inte heller med organiserad brottslighet, säger Börje Strömberg, presstalesman på polisen i Västerås.

Sprang ut i kalsonger

Det var vid tio-tiden på kvällen den 27 april i år som företagsledaren mördades i sitt hem i Brandbo, Fagersta.

Den 45-årige mannen hade arbetat på sitt kontor sent och åkte därefter hem till sin mor runt klockan nio på kvällen för att som varje dag äta middag tillsammans med henne.

Bara en halvtimme senare gick han över till sitt hus som låg drygt hundra meter från föräldrarnas.

Han hann bara vara inne i tio–femton minuter. Sedan såg ett ögonvittne 45-åringen komma springande ut igen i bara kalsonger och t-shirt. Han hade skärsår i ansiktet och var skjuten i nacken. Han stapplade mot moderns hus men med bara några meter kvar brann ytterligare ett skott av mot honom och 45-åringen föll ihop död.

Mordet har liknats vid en ren avrättning.

De misstänkta gärningsmännen flydde sedan i en av 45-åringens bilar, en bil som senare hittades övergiven på en rastplats vid riksväg 66.

Hårt arbetande miljonär

En av polisens teorier har tidigare varit att yrkesmördare ska ha legat bakom mordet och att det handlade om minst två gärningsmän. En som befann sig inne i mannens villa, och en som avlossade det andra skottet, från en skogsdunge.

Den mördade mannen var en framgångsrik företagare i oljebranschen. Hans bolag omsatte hundratals miljoner kronor om året, bland annat genom transport och försäljning av eldningsolja. 45-åringens personliga förmögenhet uppgick till flera miljoner. Av grannar beskrevs han som en hårt, arbetande familjefar som i affärer var rättvis och rakt på sak.

Polisen säger nu efter dagens gripande att morden varken verkar ha med mannens affärsverksamheter att göra eller med organiserad brottslighet som en av teorierna tidigare sade.