Journalist fritogs i Afghanistan

Räddades av Natosoldater

Foto: AP
New York Times-journalisten Stephen Farrell tillfångatogs under en resa i Afghanistan.
NYHETER

Natosoldater fritog natten till onsdagen en brittisk journalist som tagits till fånga i Afghanistan, uppger en afghansk distriktschef. Journalisten Stephen Farrell arbetar för New York Times. Han fördes bort i lördags när han försökte besöka skådeplatsen för en av Natos flygattacker.

Distriktschefen i Kunduzprovinsen sade att Farrell fritogs i en nattlig räd. Han hade inga uppgifter om Farrells tolk, som greps tillsammans med honom.

Journalisten Farrell ska ha försökt ta sig fram till den plats där amerikanskt flyg i fredags bombade två tankbilar, som talibaner hade kapat i Kunduz. Ett okänt civila afghaner dödades i angreppet som väckt stor internationell uppmärksamhet.

Guvernören i Kunduz, Mohammad Omar, säger till AFP att den afghanske tolken dödades av talibanerna.

Distriktschefen i Char Dara-distriktet sade att en afghansk kvinna dödades i Natosoldaternas räd mot huset där Farrell och tolken hölls fångna.

Lokalbon Mohammad Nabi sade att talibankrigare hade kommit till huset med sina fångar och begärt husrum. under natten hade Natosoldater anlänt i helikopter och dödat hans syster under räden.

Soldaterna hade givit sig av med Farrell, men utan tolken. Denne hade senare hittats död utanför huset, sade Nabi.

Stephen Farrell var den andre av New York Times reportrar som tagits till fånga i Afghanistan i år. David Rohde och en lokal journalist fördes bort utanför Kabul i november, men lyckades fly i juni.

ARTIKELN HANDLAR OM