Sahlin vill höja skatten

Foto: SCANPIX
NYHETER

Moderaterna har sänkt skatterna med 85 miljarder.

På DN:s debattsida avslöjar Socialdemokraternas Mona Sahlin och Thomas Östros sin budgetplan för att locka väljare:

Ny förmögenhetsskatt.

Höjd inkomstskatt.

Och skatt på exklusiva fastigheter.

En vanlig pensionär har fått 68 kronor i sänkt skatt – medan miljonärer har fått tiotusentals.

Det skriver Socialdemokraternas partiledare, Mona Sahlin, och partiets ekonomisk-politiska talesperson, Thomas Östros, på debattsidan i Dagens Nyheter i dag.

”Investeringar i välfärden”

”För oss är det självklart att den som har goda inkomster ska bidra mer. Vårt besked till svenska folket är kärvt men ärligt: det finns inget utrymme för skattesänkningar. Om en månad presenterar vi vår ekonomiska motion där vi höjer skatterna för att prioritera investeringar i välfärden – barnens skola, sjukvården och kampen mot arbetslösheten”, skriver Mona Sahlin och Thomas Östros.

De är skeptiska till Moderaternas lösning på underskottet på över 100 miljarder kronor och arbetslösheten på över elva procent: att fortsatta sänka skatten med lånade pengar.

”Det finns inget utrymme för vårdslösa skattesänkningar. Vi sätter jobben först. Sverige ska tillbaka till full sysselsättning och överskott i de offentliga finanserna.”

Nu vill Socialdemokraterna höja skatten för de som tjänar en miljon kronor eller mer.

”Ny förmögenhetsskatt”

”Bördorna ska delas rättvist. Fler kommer att få bidra, och skatten ska fördelas efter bärkraft. För att få en tydlig fördelningspolitisk profil kommer skatten att höjas på årsinkomster runt en miljon kronor och uppåt. Vi inför också en ny förmögenhetsskatt och skatten på exklusiva fastigheter med ett marknadsvärde på mer än sex miljoner kronor höjs. En fortsatt sänkning av skatten på förvärvsinkomster avvisas”, skriver de i DN.

De vill också satsa på småföretagare, och på A-kassan. De menar att Sverige, från att ha varit ett starkt land, nu har halkat efter.

”Statistik från Eurostat visar att arbetslösheten i Sverige är högre och ökar snabbare än i Europa som ett genomsnitt. Hade arbetslösheten i Sverige ökat i den takt som skett i övriga Europa så hade 50?000 färre personer varit arbetslösa”, skriver Sahlin och Östros.

FAKTA

De fyra områden som särskilt kommer att prioriteras i Socialdemokraternas budget, enligt Sahlin och Östros:

1: Ett brett Kunskapslyft.

”Vårt besked är tydligt: utbildning är alltid bättre än arbetslöshet och passiva bidrag och ersättningar.”

2: Framtidens jobb.

”Satsningar på exempelvis den högproduktiva tjänste sektorn, nya smarta gröna transport lösningar och ett dynamiskt småföretagande ger både jobb här och nu och förbättrar Sveriges framtida konkurrenskraft.”

3: Minskade klyftor.

”Vi vill minska klyftan i beskattningen mellan löntagare och pensionärer, bekämpa den nyfattigdom som breder ut sig och reparera arbetslöshetsförsäkringen.”

4: Välfärdens kvalitet.

”Välfärden behöver långsiktighet som säkrar kvaliteten. Barnens skola, sjukvården och kampen mot arbetslösheten är viktigare än sänkt skatt.”

Källa: DN

ARTIKELN HANDLAR OM