Beijing Automotive med i SAAB-affären

Går in med tre miljarder

Foto: Andreas Hillergren
Christian von Koenigsegg, vd Sverige Koeniggsegg Automotive AB , och hans fru Halldora von Koenigsegg.
NYHETER

Det har fattats pengar för Koenigsegg i SAAB-affären.

Tre miljarder, närmare bestämt.

Men nu öppnar kinesiska Beijing Automotive stora plånboken och räddar dealen.

Foto: Sara Ringström

Koenigsegg har nu full finansiering för att kunna köpa Saab Automobile. Det uppgav företaget för regeringen i måndags.

Tidigare har det fattats tre miljarder kronor för att affären ska kunna genomföras, men nu har alltså den finansiella lösningen hittats i Kina. Den kinesiska biltillverkaren Beijing Automotive Import & Export Corporation (BAIEC) har beslutat sig för att gå in som delfinansiär, uppger Koenigsegg i ett pressmeddelande.

”De kan vara rätt partner”

– Det är en riktigt biltillverkare som redan har samarbete med västerländsk bilindustri. De kan definitivt vara rätt partner. Nästa fråga är hur man gifter ihop svensk och kinesisk kultur. Där tror jag att det kan bli riktigt svårt, säger Aftonbladets bilreporter Robert Collin.

Bilföretaget BAIEC är ett av Kinas största och har producerat bilar sedan 1985. De bygger redan flera hundratusen Jeep- och Mercedesbilar för den kinesiska marknaden varje år.

Tio miljarder

– Jag har ju varit extremt tveksam till Koenigsegg-gruppen från första början. Dels för att de inte vet någonting om hur man bygger bilar i större skala, och dels inte har några pengar. Det handlar inte bara om de tre miljarderna, utan även om ytterligare tio miljarder de närmaste åren. Därför är BAIEC halmstrået som SAAB och Koenigsegg behöver, säger Robert Collin.

Han tillägger att det finns ytterligare en fördel med biltillverkaren.

– Det har spekulerats mycket om att den kinesiske köparen skulle vara Shanghai Automotives, eller FAW, som båda redan idag har samarbete med General Motors. Men enligt de uppgifter jag fått så är det BAIEC som har hört av till Koenigsegg på eget initiativ. BAIEC har även visat intresse för Opel och Volvo, säger Robert Collin.

FAKTA

om Koenigsegg och BAIEC:

Koenigsegg

Företaget Koenigsegg grundades 1994 av Christian von Koenigsegg, då bara 22 år gammal. Två år senare stod den första körbara bilen klar och ytterligare sex år senare levererades den första bilen till en kund.

Företaget producerar exklusiva sportbilar och produktionen i Ängelholm ligger på omkring 20 bilar per år. Största ägare är den norske designern och entreprenören Bård Ekers bolag Eker Group.

BAIEC

Beijing Automotive Industry Import & Export Corporation (BAIEC) grundades 1985 och är en av Kinas största motorleverantörer. Företaget har produktion i 26 kinesiska städer och tillverkar redan hundratusentals Jeep- och Mercedesbilar för den kinesiska marknaden.