Minst 23 döda i Istanbul

Översvämningar har drabbat Turkiet

NYHETER

Kraftiga översvämningar har vattenfyllt byggnader och förvandlat motorvägarna till snabbt strömmande floder i Turkiets största stad Istanbul.

Över 20 människor har omkommit och ytterligare ett antal saknas.

Foto: AP
Passagerare på en buss väntar på räddning i Istanbul, Turkiet.

Istanbul har under två dagar drabbats av den största nederbörden på 80 år.

På onsdagen cirklade helikoptrar över staden, medan räddningspersonal lade ut plankor och stegar för att bil- och lastbilsförare skulle kunna sätta sig i säkerhet på broar och höglänt mark.

– Min vän fastnade i sin lastbil när vattnet plötsligt steg. Fordonet stannade och fylldes med vatten. Vi räddade honom med vinsch, sade Kamil Coskun.

På många håll syntes människor vada fram med vatten upp till bröstet.

I stadsdelen Bagcilar hittades sju kvinnor döda. De hade drunknat i den minibuss och skulle föra dem till jobbet på en textilfabrik, rapporterade nyhetsbyrån Anatolia.

Turkiska CNN visade scener med vita filtar som täckte kroppar som hittats i Halkali nära Atatürks internationella flygplats. Flygtrafiken påverkades inte av översvämningarna.

Värst drabbade var låglänta områden på västra sidan av stadens europeiska del, där dräneringen är bristfällig. Den gamla stadsdelen Sultanahmet med sina moskéer och palats och Beyoglu med sina smala gator var nästan inte alls drabbats.

Myndigheterna i Istanbul har i sin katastrofplanering varit mer inriktade på jordbävningar, sedan nordvästra Turkiet 1999 drabbades av en jordbävning som krävde 18 000 människoliv.

Enligt Istanbuls guvernör har översvämningarna krävt minst 23 dödsoffer de senaste två dagarna. Ytterligare åtta personer saknas, rapporterar Reuters.