Häktade för mordet på oljemiljonären

NYHETER

Hustrun misstänks ha anstiftat mordet på oljemiljonären i Fagersta.

I dag häktades en man och två kvinnor misstänkta för att ha utfört det brutala mordet på 45-åringen.

I går grep polisen i en samordnad insats mellan svensk och estländsk polis fyra personer för inblandningen i mordet på den 45-årige företagsledaren från Fagersta.

En av de gripna visade sig vara mannens 32-åriga fru. Hon greps i Stockholm och sitter nu anhållen i Västerås misstänkt för att ha anstiftat mordet på sin make.

En 31-årig man, släkting till hustrun, häktades i dag misstänkt för att ha utfört själva mordet. En 46-årig kvinna och den 32-åriga hustrun syster, en 21-årig kvinna, häktades, misstänkta för medhjälp till mordet. Häktningsbeslutet av Västmanlands tingsrätt innebär kan polisen begära de misstänkta utlämnade från Estland.

Hustrun inte häktad

Den 32-åriga hustrun har ännu inte begärts häktad.

- Jag har ännu inte tagit ställning till om jag ska begära henne häktad. Det gör jag senast i morgon, torsdag, säger kammaråklagare Ulrika Lindsö till VLT.

De fyra misstänkta gärningsmännen är enligt tidningen VLT av olika nationalitet; en har ryskt pass, två har estniska pass och en armeniskt pass.

Sköts två gånger

Den 45-årige oljemiljonären och företagaren mördades brutal den 27 april utanför sin villa.

Efter att ha jobbat inne i Fagersta sent åkte han hem till sin mor för att äta middag vid nio på kvällen. En dryg halvtimme senare gick han hem till sig, några hundra meter bort.

Bara en kvart senare ser ett ögonvittne hur 45-åringen kommer ut genom sin ytterdörr med ett skärsår i ansiktet och en skottskada i nacken.

45-åringen försöker ta sig fram till moderns hus, men blir skjuten och faller död till marken.

Gärningsmännen flydde sedan i oljemiljonärens bil.

Mordet har liknats vid en ren avrättning.

Framgångsrik företagare

Den mördade mannen var en framgångsrik företagare i oljebranschen.

Hans bolag omsatte hundratals miljoner kronor om året, bland annat genom transport och försäljning av eldningsolja. 45-åringens personliga förmögenhet uppgick till flera miljoner. Av grannar beskrevs han som en hårt, arbetande familjefar som i affärer var rättvis och rakt på sak.

Han och den 32-årige hustrun hade ett barn tillsammans.