Religiös fanatiker kapade passagerarplan

Hotade spränga planet i luften

NYHETER

Den bolivianske 44-åringen kapade passagerarplanet med en fejkad bomb på grund av en "uppenbarelse".

Dagens datum, 090909, är djävulens nummer upp och ned enligt mannen och han ville varna Mexikos president om en förestående jordbävning.

Det mexikanska passagerarplanet med 104 passagerare ombord kapades tidigare i dag.

Passagerarplanet från Aeromexico flög från den populära semesterorten Cancun och landade på Mexiko Citys internationella flygplats. Ombord fanns semesterfirare och flera barn.

Mitt under resan tog en kapare kontroll över planet och tvingade piloten att cirkla sju gånger över Mexico City. Han hotade att spränga planet om han inte fick tala direkt med Mexikos president Felipe Calderon. Han hade med sig en pappkartong som de påstod innehöll en bomb, skriver CNN, och de sa att han skulle detonera den om han inte fick som de ville.

090909 – Satans nummer

Mannen släppte först passagerarna men tvingade kvar besättningsmedlemmarna. Men snart kunde säkerhetsstyrkorna övermanna honom.

Från början rapporterades det att det handlade om minst sex kapare.

Nu menar mexikanska säkerhetsstyrkor att kaparen var en ensam boliviansk, religiös fanatiker och drogmissbrukare, rapporterar AP och CNN.

Och skälet till att han kapade planet var onsdagens datum – 090909. Mannen ska i förhör ha sagt att det är Satans nummer upp och ned. Mannen sa även att han ville tala med den mexikanske presidenten för att varna honom om en förestående jordbävning.

"Vi var rädda"

Passageraren Adriana Romer säger till mexikansk tv att kaparna aldrig pratade med dem och att passagerarna först inte visste att planet var kapat.

– Vi förstod vad som hänt när vi såg polisbilarna utanför.

En annan passagerare säger:

– Vi var rädda. Men det kändes som att allt lugnade ner sig när vi landade. Vi omringades genast av poliser.

Enligt CNN befann sig president Felipe Calderon, som kaparen ville prata med, i en speciell hangar på flygplatsen när dramat utspelade sig. Han fördes dock snabbt i säkerhet.