Så högg de ihjäl Hanna

Kioskägaren gjorde motstånd – mördades av par på rånturné

1 av 5 | Foto: Foto: polisen
RÄTTEGÅNGEN STARTAR I DAG Efter mordet på 56-årige Hanna Konac lyckades duon hålla sig undan fram till den 8 maj, då de greps i Göteborg. Bilderna ovan är hämtade från polisens rekonstruktion av dådet i Norrköping i april.
NYHETER

Mannen och kvinnan var på stöldturné genom Sverige.

Men rånet mot kioskägaren Hanna Konac, 56, slutade i kallblodigt mord.

Paret högg ihjäl fyrabarnspappan när han gjorde motstånd.

Här, på bilderna från förundersökningen, visar den 31-årige mannen och den 23-åriga kvinnan själva hur de rånade och mördade kioskägaren Hanna Konac.

I dag startade rättegången mot dem i Norrköping.

Åtalas för fler brott

Paret åtalas inte bara för mordet på Konac den 2 april i år utan även för två andra grova rån, ett mordförsök och ett försök till grovt rån i Göteborg.

Enligt åtalet skulle Hanna Konac precis stänga för dagen då den 23-åriga kvinnan kom in i butiken. Hon började prata med

Konac för att uppehålla honom. Samtidigt kom hennes 31-årige kumpan in i butiken och låste dörren bakom sig.

Höggs flera gånger

Han överföll Hanna Konac och hotade honom med en kniv. De började länsa kassan men när den 56-årige mannen gjorde motstånd gav sig kvinnan och mannen tillsammans på honom med kniven.

De högg honom upprepade gånger. Blödande lyckades Hanna Konac krypa ut ur butiken. Han avled på gatan.

Under en dryg månad sökte polisen efter rånarduon. Deras signalement och tillvägagångssätt passade in på två andra personer som utfört våldsamma rån mot andra kioskägare.

Duon kunde genom ett samarbete mellan polisen i Göteborg och Norrköping gripas den 8 maj.

”Viktigt att de grips”

I rättssalen i dag skyllde mannen och kvinnan på varandra enligt Norrköpings tidningar och menade att de båda blivit hotade till att utföra rånen.

En av de rånade butiksägarna berättade i rättssalen att han efter knivrånet lagt ned sin verksamhet, han vågar helt enkelt inte jobba kvar.

En av Hanna Konacs söner har för Aftonbladet tidigare beskrivit vilken lättnad familjen kände när mannen och kvinnan greps.

– Om det sen är rätt personer eller inte det får domstolarna avgöra. Det är väldigt, väldigt viktigt att de som gjort detta grips. Dels för att de inte ska kunna skapa ett helvete för någon annan så som de har gjort för oss, och dels för att vi kanske äntligen kan få svar på varför detta hände.

ARTIKELN HANDLAR OM