”Hustrun beställde mordet”

Polisen misstänker: Kvinnan hyrde 31-årig dörrvakt för att skjuta ihjäl oljemiljonären Thomas Gröndahl

NYHETER

TALLINN/STOCKHOLM. Här är kvinnoligan som misstänks ligga bakom mordet på oljemiljonären Thomas Gröndahl.

På order av offrets egen fru ska de ha fått en 31-årig dörrvakt att skjuta ihjäl svensken.

– Motivet är troligen personlig vinning, säger åklagaren Lavly Lepp.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
kan lämnas ut till Sverige Tillsammans med sin 31-årige svåger och en 46-åriga kvinna häktades den 21-åriga kvinnan i går för inblandning i mordet på svenska oljemiljonären Thomas Gröndahl i Fagersta i april.

I två månader arbetade svensk och estnisk polis i en hemlig utredningsgrupp. I det tysta kartlades tre misstänkta kvinnor och en man i minsta detalj.

I förrgår hade utredarna samlat tillräckligt med bevis och slog till. I Stockholm greps Thomas Gröndahls 32-åriga hustru och i Tallinn greps hustruns 21-åriga syster, systerns 31-årige make och ytterligare kvinna, 46 år gammal.

De är alla misstänkta för att planlagt och genomfört mordet i villan utanför Fagersta 27 april.

Sköts till döds vid huset

Då överfölls Thomas Gröndahl i sitt hem och ett vittne såg hur han sköts till döds på gräsmattan utanför huset. Mördarna ska sedan ha försvunnit i offrets egen bil.

I går eftermiddag hade delar av den svensk-estniska utredningsgruppen samlats utanför sal 203 i Harju länsdomstol i Tallinn. Estniske statsåklagaren Lavly Lepp begärde att rätten skulle häkta de båda kvinnorna som misstänkta för medhjälp till mord. Den 31-årige mannen begärdes häktad för att ha genomfört mordet.

Arbetade som dörrvakt

Mannen kommer ursprungligen från Armenien men har enligt uppgift bott i Tallinn de senaste två åren. Han ska tidigare ha arbetat som dörrvakt och sökte i februari arbete utomlands. Då beskrev han sig själv som en vänlig och hårt arbetande person redo för nya erfarenheter.

Sista tiden har han bott tillsammans med sin fru i offrets hustrus lägenhet i Tallinn. Hustrun misstänks vara den som anstiftat mordet. Kvar i Tallinn är hennes tonårige son.

Hyrde i andra hand

Polisen genomförde efter gripandena flera husrannsakningar i både Sverige och Estland. Bland annat i två lägenheter i Tallinn som den misstänkta hustrun disponerar. Den ena har hon hyrt i andra hand men grannarna minns henne och den svenska maken

– Han brukade komma förbi i sin jeep men nu har jag inte sett någon av dem på länge, säger en granne.

Thomas Gröndahl var vid sin död god för många miljoner kronor och det egna företaget som sålde villaolja omsatte hundratals miljoner årligen. Enligt uppgifter till Aftonbladet har han legat i en ekonomisk fejd med sin hustru under en längre tid.

– Motivet till mordet är troligen personlig vinning, säger den estniske statsåklagaren Lavly Lepp.

Häktades i går

Den 31-årige mannen var den förste att häktas i går och efter beslutet leddes han ut ur domstolen av civilklädda poliser.

De två kvinnorna fick vänta längre på sina beslut och satt oroligt utanför rättsalen, övervakade

av estniska poliser. På plats fanns även Rikskriminalens utredare Jan Karlsson och Marianne Nordström från internationella åklagarkammaren i Stockholm. När domstolen strax före sex kom med sina skriftliga beslut fick en tolk översätta texten från estniska till ryska. Den 21-åriga kvinnan nickade att hon förstod beslutet och fördes sedan tillbaka till häktescellen i polishuset.

”De är oskyldiga”

Den 46-åriga kvinnan snyftade och fick tårar i ögonen när hon fick beskedet att hon var häktad. Utanför domstolen i centrala Tallinn väntade anhöriga till de misstänkta. När kvinnorna fördes iväg började en äldre kvinna att gråta.

– Inte för att det spelar någon roll vad vi säger, men de är oskyldiga, sa en annan kvinna som inte vill uppge sitt namn eller hur hon är bekant med de misstänkta.

”Gott samarbete”

De svenska utredarna på plats ville i går inte kommentera fallet. Men Lavly Lepp var mycket nöjd med det gemensamma utredningsarbetet.

– Det här är resultat av ett mycket gott samarbete mellan svensk och estnisk polis. Vi bildade en gemensam utredningsgrupp 9 juli och har sedan dess arbetat tillsammans, säger hon.

Även i Sverige hölls i går häktningsförhandlingar och de tre som gripits i Estland häktades i sin frånvaro på den starkaste misstankegraden. Kammaråklagare Ulrika Lindsö, som ansvarade för förhandlingarna i Västerås tingsrätt, ville i går inte lämna några uppgifter om fallet.

”Alla är inte häktade”

– När vi anser att vi utan risk kan gå ut med materialet kommer vi att göra det. Men just nu är utredningen i ett känsligt läge, alla personer är inte häktade, säger hon.

Enligt Börje Strömberg, informationschef på polisen i Västmanland, kommer Thomas Gröndahls 32-åriga hustru troligen att begäras häktad i dag.

Ska kunna lämnas ut

– Jag avvaktar förhör, så att hon får säga sitt, säger Ulrika Lindsö.

Misstänker ni att fler kan vara inblandade?

– Det kan jag inte kommentera.

En europeisk arresteringsorder har utfärdads och svensk polis hoppas nu att de häktade i Tallinn snart ska kunna lämnas ut till Sverige. Varken den estniska eller svenska åklagaren ville i går kommentera de häktades inställning till misstankarna. Deras svenska advokater kommer under dagen att flyga till Tallinn.

FAKTA

HUSTRUN, 32 ÅR

Estnisk medborgare.

Gifte sig med Thomas Gröndahl 2005.

Har en son i tonåren som bor i Tallinn.

Greps i Stockholm i förrgår. Begärs troligen häktad i dag.

Misstänks ha anstiftat mordet.

SVÅGERN, 31 ÅR

Armenisk medborgare.

Gift med Thomas Gröndahls svägerska (21-åringen).

Greps och häktades i Tallinn.

Misstänks ha utfört mordet.

KVINNA, 46 ÅR

Ingen uppgift om medborgarskap.

Polisen har ännu inte gått ut med hennes koppling till offret och övriga misstänkta.

Misstänks för mord alternativt medhjälp till mord.

Har enligt en officiell kungörelse en skuld på närmare 10 000 kronor för obetalda telefonräkningar.

SYSTERN, 21 ÅR

Estnisk medborgare.

Syster till Thomas Gröndahls hustru.

Bosatt i Tallinn i sin systers lägenhet och gift med den 31-årige mannen.

Greps och häktades i Tallinn.

Misstänks för medhjälp/delaktighet i mordet.