Polisman utreds för ”neger”-kommentar

Juristen: Det kan bli varning eller löneavdrag

NYHETER

”Det var skönt att smälla på en neger.”

Den kommentaren fällde en polisman i samband med ett försök att avvisa en afrikansk man, uppger en kollega.

Nu utreds händelsen av polisens avdelning för interna utredningar.

– Det kan bli varning eller löneavdrag, säger Patrik Esfandi, jurist vid Interna utredningar vid polisen i Stockholms län.

Händelsen ska ha inträffat den 21 augusti i år i samband med att en man av afrikanskt ursprung skulle avvisas från Sverige vid Bromma flygplats utanför Stockholm.

Mannen vägrade enligt uppgift att gå ur bussen han transporterats i till flygplatsen och poliserna fick handgripligen försöka få ut honom.

”Tvungen använda våld”

– Han vägrar att komma ut ur bussen. Och då är man tvungna att använda lite våld för att ta ut honom från bussen. I samband med det här så säger den här polisen till sin kollega: ”Det var skönt att smälla på en neger”, säger Patrik Esfandi.

– Man avblåser avvisningen, eftersom Kriminalvårdspersonalen tycker att det föreligger hinder för att avvisa honom, eftersom han inte vill samarbeta utan gapar och skriker, och det uppstår lite olika omständigheter. Så det blir ingen avvisning den här gången, killen finns fortfarande kvar i Sverige. Han sitter på förvar hos Migrationsverket i Flen, säger Esfandi.

Förundersökning nedlagd

En åklagare har tittat på ärendet men har lagt ned förundersökningen mot polismannen, och nu tittar Patrik Esfandi på ärendet ur arbetsrättslig synvinkel.

– Min chef har beslutat att jag ska föredra det här ärendet för biträdande länspolismästaren Lennart Enoksson, och det kommer jag göra under den här månaden, säger Esfandi.

– Han kommer att besluta om huruvida vi ska inleda en arbetsrättsliga utredning eller inte, säger Esfandi.

Lönevdrag eller varning

De sanktioner som kan bli aktuella är löneavdrag eller varning, uppger Esfandi.

– Det är de två möjligheter vi har enligt lagstiftningen, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM