Ullmann vill byta lyxvilla mot Fårö

”Hon har lagt ett bud på sin pappas hus”

1 av 3 | Foto: VG
Går samman med vänner Linn Ullmanns exklusiva villa i Oslo är till salu för 16 miljoner kronor. Det ska bli en grundplåt till det bud på 28 miljoner hon tros ha lagt på sin pappa Ingmar Bergmans hus på Fårö.
NYHETER

Ingmar Bergmans sista önskan: sälj huset på Fårö.

Nu vill dottern Linn Ullmann köpa egendomen.

Därför säljer hon sin lyxvilla i Oslo.

Ingmar Bergman fick nio barn med sex olika kvinnor. Inför sin död var han orolig att den brokiga syskonskaran skulle tycka att arvsskiftet blev orättvist.

Därför var hans sista önskan att hans hus på Fårö skulle säljas – och att beloppet skulle delas lika mellan arvingarna.

För en knapp månad sedan berättade sonen Daniel Bergman, som har hand om försäljningen, att inget av mästerregissörens barn skulle vara med och bjuda.

Nu visar det sig att dottern, den norska författaren och kulturjournalisten Linn Ullmann, 43, är en av spekulanterna.

Bygga konstnärscentrum

–?Hon har lagt ett bud, bekräftar Daniel Bergman.

Linn Ullmann vill bygga upp ett konstnärscentrum på ön.

För norska Dagbladet berättar hon att hon, tillsammans med sin man och två nära vänner, lagt bud på ett av husen: gården Dämba där regissörens berömda lilla biograf ingår.

”Han såg framför sig att efter sin död skulle alla hans hus fortsätta att vara mötesplatser för människor som arbetar med musik, film, foto, teater och litteratur”, skriver Linn Ullmann i en presentation av projektet, enligt Dagbladet.

Tillsammans med sin mor, skådespelerskan Liv Ullmann, uppges hon nu kämpa för att huset inte ska hamna hos utomstående.

–?Jag och mina syskon är eniga om att vår plikt är att följa vår fars testamente. Vad mina syskon tycker om idén om ett konstnärscentrum för ni fråga dem om, säger hon till tidningen.

Under sommaren har hon skickat brev till vänner och bekanta med vädjan om ekonomisk hjälp för att lägga ett bud på 28 miljoner kronor.

Taxerad till tio miljoner

I förrgår skrev norska VG att paret Ullmann-Dahl säljer sin exklusiva bostad i Oslo för motsvarande 16 miljoner svenska kronor.

De fem husen på Fårö är taxerade till sammanlagt omkring tio miljoner kronor – men bedöms av auktionshuset Christies i London vara värda mer än tio gånger så mycket.