Skärpt straff för tvångstatuering

NYHETER

Två män som dömts till fängelse för att ha tvångstatuerat en 18-årig man fick på fredagen sina straff skärpta av Svea hovrätt.

Södertörns tingsrätt hade dömt männen till två års fängelse för grovt olaga tvång och utpressning men hovrätten dömer dem i stället till fängelse i två år och sex månader.

Domstolen framhåller att 18-åringen utsatts för en behandling som liknar tortyr, allt i syfte att upprätthålla respekten för beteckningen på det kriminella nätverk som männen tillhör. Hovrätten anser att 18-åringen dessutom förnedrats på ett sätt som höjer straffvärdet på brottet. Av det skälet skärps straffet med sex månaders fängelse.

För drygt ett år sedan tatuerade den musikintresserade 18-åringen in Förstörd För Livet på sin underarm. Han tyckte texten passade bra in på en låt från hans uppväxt. Han insåg inte att orden kunde förväxlas med FFL som är initialerna i det kriminella gänget Fucked For Life.

I vintras fick 18-åringen veta att han "låg risigt till" hos FFL. Han skulle omedelbart infinna sig på en tatueringsstudio i Tumba.

När han kom till studion tatuerades hans tidigare tatuering över med en grov nål. Såväl tingsrätten som hovrätten skriver att tatueringen var långdragen och smärtsam.

Efter tatueringen beordrades 18-åringen ett betala ett femsiffrigt skadestånd till FFL, vilket hans föräldrar också gjorde.

Tatueringen användes som förevändning för att kunna kräva 18-åringen och hans anhöriga på pengar.

TT