Tio år för dråp i Vallentuna

NYHETER

En 31-årig rysk medborgare dömdes på fredagen av Attunda tingsrätt till tio års fängelse för att han våren 2008 dödade en landsman i Vallentuna utanför Stockholm.

Han fälls för dråp trots att åklagaren i första hand ville ha honom dömd för mord. Skälet för att döma honom för dråp är, enligt tingsrätten, att mannen en stund före dådet sett sin vän dödas av den man han själv högg ihjäl med en kniv.

Upprinnelsen till händelserna var osämja mellan några ryska medborgare som bodde i samma hus i Vallentuna norr om Stockholm.

Bråket började natten till den 3 maj förra året. En 42-årig man blev då osams med en 28-årig landsman som han delade rum med. Under bråket dödade 42-åringen den yngre rumskamraten. När dennes bäste vän, den 31-årige mannen, lite senare på natten upptäckte vad som hänt dödade han som hämnd 42-åringen.

Under rättegången hävdade 31-åringen att han handlat i nödvärn med det ansåg inte tingsrätten. Domstolen finner att han dödat sin 42-årige landsman men med hänsyn till att han genom det föregående mordet försatts i en upprörd och okontrollerbar sinnesstämning bedöms gärningen som dråp.

När de båda döda männen hittades av polisen morgonen därpå vistades 31-åringen i lokalen. Han greps och har sedan dess suttit häktad.

Polisen hade i början stora problem med att identifiera såväl de båda döda männen som 31-åringen och deras landsmän som misstänktes vara delaktiga i morden.

Under lång tid arbetade också polisen för att deras ryska kollegor skulle ta över utredningen eftersom alla inblandade var ryska medborgare, men den ryska polisen visade inget intresse alls.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM