Ärver – även om hon fälls

Oljemiljonärens änka misstänks ha beställt mordet för pengarna

Foto: Foto: CONNY SILLÉN
häktad för medhjälp till mord Den 32-åriga änkan kom svartklädd till häktingsförhandlingen i Västerås tingsrätt i går. Tillsammans med oljemiljonären Thomas Gröndahl har hon en son i treårsåldern, och tack vare barnet kan hon ärva förmögenheten – även om hon fälls för mordet.
NYHETER

STOCKHOLM/TALLINN. Oljemiljonären Thomas Gröndahls 32-åriga fru misstänks ha beordrat mordet – för att komma åt hans förmögenhet.

Nu kan hon få ärva pengarna.

Även om hon döms.

Den mordmisstänkta änkan kom klädd helt i svart till sin egen häktningsförhandling. Det platinablonda håret hade hon uppsatt i en hästsvans och efteråt, när handbojorna åter sattes på, såg hon nedstämd ut.

Polisen misstänker att kvinnan har förmått sin lillasyster, hennes man och ytterligare en kvinna att mörda Thomas Gröndahl, 45. De andra släktingarna häktades redan i förrgår i Tallinn och i går var det den 32-åriga änkans tur.

Nekar till brott

I Västerås tingsrätt häktades hon, mot sitt nekande, för medhjälp till mord – inte åklagarens förstahandsyrkande anstiftan till mord.

Kvinnan gifte sig med oljemiljonären i november 2005. De fick ett gemensamt barn, en son som nu är i treårsåldern. Kvinnan hade sedan tidigare en son som nu är i yngre tonåren.

Om änkan inte döms för brottet står hon först i kön till makens förmögenhet.

– Har man gemensamma barn ärver hustrun före dem, säger Ulf Bergqvist, advokat och specialist på arvsrätt.

Tiotals miljoner

Thomas Gröndahl hade 2006 ett taxerat kapital på 5 393 173 kronor. Men värdet på de egna bolagen uppgår till många tiotals miljoner kronor.

Och även om hustrun döms kan pengarna bli hennes via den gemensamma sonen – som oavsett eventuellt testamente har rätt till minst halva arvet, enligt svensk lag.

– Förmyndaren disponerar barnets arv och normalt sett är det en förälder, säger Ulf Bergqvist.

Kan ta lång tid

Polisen i Västmanland ville i går inte lämna ut några fler detaljer kring utredningen och vilka bevis de har mot de misstänkta.

– Vi har ännu inte kunnat förhöra dem och innan de är i Sverige kommer vi inte att säga någonting, säger presstalesmannen Börje Strömberg.

De tre häktade i Estland har begärts utlämnade till Sverige men enligt uppgifter till Aftonbladet kan processen ta upp till en månad.