Tobaksindustrin sågar förslaget

NYHETER

A Non Smoking Generation krävde i går att cigaretter och snus ska sluta säljas i matbutiker.

Nu svarar tobaksindustrin:

– Jag har svårt att se resonemanget. Ungdomar ska ändå inte få köpa cigaretter i butiken, säger Karl Lallerstedt, informationschef vid tobaksbolaget JTI.

I den senaste höstkampanjen från A Non Smoking Generation så vill organisationen att alla matbutiker runt om i landet ska plocka bort cigaretter och snus från hyllorna.

Försäljningen ska helt upphöra på matbutikerna.

Nu svarar tobaksindustrin.

Karl Lallerstedt är informationschef vid Japan Tobacco International i Sverige, JTI, ett dotterbolag till Japan Tobacco, som i sin tur är världens tredje största tobaksbolag.

Han instämmer inte i A Non Smoking Generations krav om att sluta sälja cigaretter och snus i matbutiker.

Fel ute

– Vi tror att det är helt fel väg att gå. Vi stödjer självklart att unga och ungdomar inte ska röka. Men frågan är om det här förslaget kommer att ha någon effekt på konsumtionen, utan att det bara innebär att konsumtionen flyttar till andra källor, säger Karl Lallerstedt.

Det egentliga problem är att ungdomar som inte har åldern inne kommer över cigaretter. Inte att matbutikerna säljer dem, påpekar Lallerstedt.

– De matbutiker som säljer cigaretter har sannolikt ansvarstagande försäljare som inte tummar på reglerna att sälja till minderåriga eller sälja smuggelprodukter, säger han

Du menar att det skulle bli en ökad illegal försäljning om förslaget?

– Det är en möjlighet. Jag tycker inte det är bra att ansvarstagande stora företag slutar sälja produkten, för vem ska sälja dem istället.

Positiva till hårdare regler

Istället lyfter han fram en rapport från Statens offentliga utredningar om olovlig tobaksförsäljning.

Regeringens utredare Susanne Billum föreslår bland annat att tobakshandlare som säljer tobak till ungdomar som inte har åldern inne ska kunna bli av med tillståndet och få böter.

– Vi är mycket positivt till de förslagen, bland annat att butiker som inte sköter sig kan förlora tillståndet till att sälja cigaretter. Det är ett exempel på hur man kan gå till väga.

Är det inte så att ni ser en risk att försäljningen kommer att minska om matbutiker slutar sälja cigaretter?

– Jag tror inte att det kommer leda till en minskning av konsumtionen utan istället bara en ändring av konsumtionsmönstret. Ungdomar ska ändå inte kunna köpa cigaretter i matbutiker enligt lag.