Inspärrad– i tre år

Pakistan december 2001: gripen Pakistan september 2009: gripen igen

1 av 5 | Foto: LENA SONNE
Med pappa – fri Mehdi Ghezali tillsammans med sin pappa Mohammed 2004 när han släppts från Guantánamobasen.
NYHETER

Mehdi Ghezali flögs hem i regeringsplanet efter 930 dagar som misstänkt terrorist i Guantánamolägret.

Nu har han gripits i Pakistan – igen.

Och ledningen för moskén i Örebro förstår ingenting:

– Det slog ner som en bomb. Vi tänkte: Vad har han där att göra? säger styrelsemedlemmen Hasan Mountagyi.

”Min son Mehdi sitter inspärrad i en bur”.

Pappan inledde sitt brev till svenska regeringen med ett rop på hjälp. Då hade Mehdi Ghezali, svetsaren från Örebro, suttit fängslad på Guantánamo-basen på Kuba i nästan tre år.

Förhör, tortyr, ovisshet

Pappan ville att Sverige skulle försöka förmå USA att släppa hans son. Men dåvarande statsministern Göran Persson var pessimistisk och trodde att det skulle dröja länge innan det ”skulle lossna”.

Han fick rätt.

Mehdi Ghezali greps i Pakistan i december 2001 och först sommaren 2004 var han en fri man då USA hävdade att han ”inte längre är ett hot”.

I sin bok beskriver Ghezali 930 dagar av förhör, tortyr och ovisshet. Han fick aldrig veta vad han anklagades för, än mindre någon rättegång. En amerikansk ambassadör svarade svävande att Ghezali var en säkerhetsrisk.

Sina rättigheter förlorade Mehdi Ghezali genom att befinna sig i Pakistan, nära gränsen till Afghanistan. Han anklagades för att ha deltagit i ett fånguppror där 17 människor dog, greps sedan av en lokal polisstyrka och överlämnades till amerikanska trupper för vidare transport till Guantánamo. Men vad gjorde han i Pakistan? Vad hade han för anknytning dit?

”Duktig i skolan”

Mehdi Ghezalis resa började i juli 1979 då han föddes i Stockholm med finsk mamma och pappa med rötterna i Algeriet. Familjen flyttade snart till Örebro.

Hans pappa har sagt att sonen gillade att spela fotboll som liten

och en klasskamrat beskrev Ghezali som en ordentlig kille som gärna spelade basket.

”Han var duktig i skolan och undvek trubbel”. ”En kille som skojade bort ett bråk”.

Nu, när han är gripen i Pakistan igen och misstänks för samröre med terrornätverket al-Qaida, är flera vänner lika förvånade:

– Jag tror de tog honom på grund av hans utseende, hans skägg och kläderna, säger Muni Gjemaj, 26,

– Han är världens godaste. Han skulle aldrig kunna skada en fluga.

Andra tycks mera tvekande.

– För mig är det mycket konstigt att han åker tillbaka när han en gång blivit fri. När han fått chansen borde han levt som vanligt, säger en annan bekant.

Efter fredagsbönen i moskén i går var stämningen låg.

– Det här känns inte bra. Vi blir ledsna av att höra det här, säger Ali Sharif, 29 när Aftonbladet träffar honom.

På gymnasiet utbildade sig Mehdi Ghezali till svetsare, men efter studenten hade han planer på att satsa på fotbollen igen – i Portugal.

Tillhåll för al-Qaida

Någonstans på vägen grusades hans planer. Ett par veckor efter hans 20-årsdag greps Mehdi Ghezali tillsammans med en grekisk kamrat av portugisisk polis. De anklagades för ett bankrån i Albufeira på Algarvekusten. Åtalet höll och de båda dömdes till fängelse i tre och ett halvt år. Ghezali frigavs dock redan efter tio månader och i juni 2000 var han tillbaka i Sverige. Men han var snart ute i världen igen.

Via studier på en koranskola i London och ett misslyckat försök att komma in på universitetet i Medina, Saudiarabien, sökte sig Ghezali till en skola i Pakistan. Han hamnade också i Afghanistan där han, enligt egen utsago, bodde hos en vanlig familj.

Andra källor hävdar att han oftare höll till i Jalalabad, på Algerian house som räknas som ett tillhåll för al–Qaida-medlemmar.

Nu – efter gripandet i Pakistan för två veckor sedan – påstår pakistanska myndigheter att han var på väg till al-Qaidafästen i regionen Waziristan.

Samtidigt, i Örebro, talar moskéns informationsansvarige Aisar Alshawabkeh om en flitig moskébesökare och en kärleksfull pappa.

– Jag har sett honom gunga barnen och leka med dem i sandlådan. Han ägnar mycket tid åt sin familj.

”Inte samma person”

– Men jag märker att han inte är samma person. Det måste ha varit psykiskt påfrestande att utsättas för tortyr i över två år.

Mehdi Ghezalis pappa säger att han inte vill uttala sig innan han fått bekräftat av UD att hans son är gripen i Pakistan.