Läkare tog bruten nacke för nackspärr

NYHETER

En 62-årig man i Västerås kontaktade sin vårdcentral med svåra smärtor efter att ha slagit i huvudet.

Läkaren ordinerade värktabletter och salva mot nackspärr.

Två månader senare visade det sig att mannen brutit nacken.

Den första februari förra året ramlade mannen och slog huvudet i en dörrpost. Han kontaktade omedelbart sin vårdcentral. Men trots misstänkta röntgenfynd skickades inte den 62-årige mannen till skiktröntgen. I stället gavs mannen smärtlindring för nackspärr, rapporterar VLT.

Lider av reumatism

Mannen som även lider av reumatism fick först arton dagar senare en remiss till reumatolog för utredning och röntgen. Den visade dock ingen tydlig skelettskada och läkaren beömde att det behövdes fördjupad utredning och datortomografi.

Två månader efter olyckan skiktröntgades mannen och då visade det sig att han hade en fraktur på sjunde nackkotan och riskerade att bli förlamad. Efter ett akut samtal från en läkare opererades han i nästan sex timmar på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Läkaren varnas

Nu får läkaren en varning av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). De anser att läkaren skulle ha skickat 62-åringen till datortomografi från början och inte till reumatolog, eftersom skador på ryggraden och nackkotor är svåra att se hos patienter med reumatiska sjukdomar.