Tioårig flicka dödad i norsk rallyolycka

NYHETER

En tioårig flicka har omkommit efter att blivit påkörd under en rallytävling i Norge på lördagsmorgonen.

Flickan stod med sin familj vid vägkanten då bilen fick sladd.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Rallyföraren Andreas Mikkelsen.

Den norske välkände föraren Andreas Mikkelsen var den som körde olycksbilen, rapporterar norska Dagbladet. Bilen ska ha fått sladd i en kurva och träffat flickan som satt vid banan i en solstol. Hon dog omedelbart.

– Det är för tidigt att säga om flickan stod utanför en säkerhetszon. Vi har satt upp vakter längs hela banan. Men det är en lång etapp, så det finns nog vissa områden utan säkerhet, säger den norske polisen Erik Wendelborg till VG Nett.

Polisen ska nu titta på en video från dödsolyckan och analysera inspelningarna för förstå hur olyckan inträffade. De förhör även vittnen på plats.

Får professionell hjälp

Det var över 80 bilar som deltog i "Rally Larvik" i norska Vestfold. Olyckan, som är den första dödsolyckan under en rallytävling i Norge på 12 år, inträffade vid halv tio på morgonen.

– Rallyförare och kartläsare är mycket påverkade av det som hänt. De får nu professionell krishantering, säger pressansvarige Hallgeir Raknerud till Dagbladet.

Tävlingen avbruten

Helikopter, ambulans och sjukvårdspersonal kom till olycksplatsen, men flickans liv gick inte att rädda. Tävlingen har nu avbrutits.

– En krisgrupp tar hand om både föraren och kartläsaren i bilolyckan, andra åskådare, och släktingar till flickan, säger Hallgeir Raknerud till Dagbladet.

Det fanns fler andra åskådare på plats, men inga rapporter om skadade.