Har flyttat från gatan till nätet

NYHETER

Prostitutionen har flyttat från gatan till internet.

– I dag kan ingen ha någon exakt uppfattning om hur många prostituerade som finns i Sverige, säger experten Erik Korsås.

Erik Korsås.

Gatuprostitutionen gick ner kraftigt när sexköpslagen infördes 1999. Men i dag vittnar socionomer och poliser om att den ökar kraftigt igen.

Erik Korsås har bland annat varit sakkunnig på polisens prostitutionsgrupp och skriver just nu en bok om svensk prostitution. Under ett år ska han följa sju kvinnor som arbetar med att sälja sex. Flera av dem är gifta och har barn. Alla har valt att leva ett dubbelliv.

”Extrainkomst”

– I dag kanske det är 10–15 procent av Sveriges prostituerade som arbetar på gatan. Resten säljer sex på nätet. Många har det som en extrainkomst för att ha råd att konsumera mer, säger Erik Korsås.

Men det betyder inte att aktiviteten på ökända Malmskillnadsgatan i Stockholm har klingat av. Där syns utländska kvinnor från forna öststater, Filippinerna, Thailand och Afrika.

– En lördagkväll är det säkerligen runt 12 till 15 kvinnor som säljer sex där, säger Erik Korsås.

Han efterlyser en utredning om hur många prostituerade det finns i Sverige i dag.

– Om det är 10 000 eller 2 000. Ibland verkar det inte som vi vill veta hur många det är, för att vi skäms för det. Men prostitutionen finns fortfarande och är till och med ganska stark i Sverige.