Så ska Haga slott bli prinsessbostad

Victoria och Daniel letar inredning i lyxiga butiker

1 av 3 | Foto: Björn Lindahl
NYHETER

Svenska designmöbler, antikviteter och dyrbara tapeter.

Nu slåss möbelföretagen om att få inreda kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings nya hem.

Om tre veckor får de nyckeln till Haga slott.

Den första oktober får kronprinsessan och Daniel Westling tillträde till Haga slott. Men fastigheten är långt ifrån inflyttningsklar.

– Formellt tar vi över ansvaret då. Planeringen av renoveringen är i full gång, nu pågår säkerhetsmässiga diskussioner, säger

Gunnar Haeger, slottsfogde på Haga slott.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det inte några stora renoveringsprojekt som planeras.

– Vi undersöker just nu hur vi ska kunna anpassa Haga slott till en privatbostad. Ett sådant gammalt fint slott kräver ett regelbundet underhåll och nu när man skiftar hyresgäster så passar man på att renovera, säger Anders Ahlberg, fastighetschef för kungliga slott på Statens fastighetsverk.

Favoriten på Strandvägen

Daniel och Victoria koncentrerar sig på inredningen.

De har redan tittat på tapeter och nya möbler. De sågs nyligen i en av sina favoritbutiker: Svenskt tenn på Strandvägen.

– De gick runt en stund och tittade på flera små inredningsprylar, säger ett ögonvittne.

En mixad stil

Flera andra butiksinnehavare i Stockholm har också haft kungligt besök.

– Jag hoppas att de bestämmer sig för någon av våra produkter, det skulle vara mycket roligt för företaget, men jag skulle aldrig prata högt om det i så fall, säger en affärsman.

Victoria och Daniel har bott tillsammans i kronprinsessansvåning i Sjöflygeln på Drottningholms slott i ett par år. Kronprinsessan har inrett med en blandning av gamla och nya möbler. Troligtvis håller paret fast vid den mixade stilen.

– Självklart vill de inreda slottet tillsammans, men Victoria och Daniel kommer även att använda flera av kungafamiljens äldre möbler, säger en vän till paret.

Efter vigseln i Storkyrkan är det fritt fram för Daniel och Victoria flytta in i Haga slott. Men exakt när det sker är oklart.

– Det är inte bestämt något datum för inflyttning, men det sker efter bröllopet, säger Nina Eldh, hovets presschef.

FAKTA

Veckans lista

Prinsessornas designfavoriter

1 – Oscar de la Renta. Prinsessan Madeleine har garderoben full av klänningar från den latinamerikanske designern. Senast bar hon den här på Dinkelspiels bröllop.

2 – Yves Saint Laurent Kronprinsessan Victorias favoritklackar just nu. Hon har dem i svart, marint och brunt.

3 – Diane von Furstenberg. Både Madeleine och Victoria älskar hennes chiffongklänningar.

Kungsord

”Vi är lite olika i familjen. En del är finsmakare.”

Till skillnad från drottningen gillar inte kungen surströmming.

Ur Jenny Alexanderssons blogg i veckan

Victoria var inte på Cypern när Jan Bengtsson och hans Isabelle Pierrou gifte sig i helgen. Victoria reste direkt hem till Sverige efter besöket i Bryssel och Aten. Inte heller Madeleine var gäst på den gigantiska festen. Enligt uppgift ska bröllopsnotan ha gått på 80 miljoner kronor och det kanske inte är så svårt att uppnå om man chartrar eget plan från Stockholm fyllt med 170 gäster. Eller bjuder in amerikanska soulstjärn-an Angie Stone för att uppträda.

Får jag presentera Hisahito, prins av Japan, eller – den lille pojken som dödade debatten om kvinnlig tronföljd i Japan. Kronprins Naruhito och hans hustru Masako har ”bara” dottern Aiko. Bristen på manliga tronföljare startade diskussioner om en lagändring. Man kan tycka att det vore ett klokt och modernt steg för Japan. Men när Naruhitos bror prins Fumihito och hans fru Kiko fick en son 2006 dog debatten ut. Nu när det fanns en liten pojke som kunde bli kejsare var det inte längre intressant att prata om flickor.

Besök Jenny Alexanderssons blogg här!