Aftonbladet
Normal text Stor text Extra stor text
Textstorlek:
fastnar på kamera Här misshandlas Sverigedemokraternas presstalesman och hans sambo (liggande på bilden). Kvinnorna fastnade på övervakningskameran och pekades ut av polisen som Sara, Anna och Therese. De tre dömdes för bland annat grov misshandel.   fastnar på kamera Här misshandlas Sverigedemokraternas presstalesman och hans sambo (liggande på bilden). Kvinnorna fastnade på övervakningskameran och pekades ut av polisen som Sara, Anna och Therese. De tre dömdes för bland annat grov misshandel. Foto: POLISEN

  De flesta är unga kvinnor. Ofta uppväxta under välordnade förhållanden – men nu med allt mer blod på sina händer.

  Den svenska extremvänstern har skakat om Sverige i en våg av attentat.

  För en vecka sedan urartade en Reclaim the city-aktion i ­Malmö med stenkastning, bränder och skadegörelse.

  Aftonbladet har granskat tre unga kvinnor bakom ett av de mest aggressiva nätverken.

Slåss med knogjärn

Anna, 20. Hennes mamma är professor. Enligt pappan är hon initiativrik. Anna, 20. Hennes mamma är professor. Enligt pappan är hon initiativrik. Sara, 25, har efter några trassliga år studerat och blivit sjuksköterska. Hon har en dotter. Sara, 25, har efter några trassliga år studerat och blivit sjuksköterska. Hon har en dotter. Therese, 21, sa till sina föräldrar att hon skulle på en Bruce Springsteen-konsert. Therese, 21, sa till sina föräldrar att hon skulle på en Bruce Springsteen-konsert.

3 000 finns i de största nätverken

    Antifascistisk aktion, Afa, är största gruppen med elva lokalavdelningar. Bildades 1993 när högerextremisterna drog fram över Sverige. Har en egen ”underrättelsetjänst”, Afa dokumentation.

    Revolutionära fronten bekämpar extremhögern med våld. Finns i Göteborg, Linköping, Stockholm, Upp­sala??? och Örebro.? Säger sig sträva efter revolution och ett klasslöst och förtrycksbefriat samhälle. Verkar mot kapitalism, sexism, homofobi, rasism och fascism.

    Global intifada är ett namn som används vid aktioner. Vänsterextrema personer har under det namnet tagit på sig en rad attentat, mot exempelvis Försvarets materielverk och ambassader.

    Syndikalistiska ungdomsförbundet bildades 1993. Ägnar sig åt ”direkt aktion”, liksom i många av de andra nätverken. De struntar i partipolitiken och väljer i stället demonstrationer och husockupationer.

    Djurens befrielsefront, DBF, har gjort sig kända för bland annat attentat mot minkfarmar. Bildades 1985. Bekämpar kött- och pälsindustrin och har mest verksamhet i södra Sverige.

    Linköpings fria anti-fascister,LFA, bildades 2006. Ett av målen är: ”Få ­Linköpings gator fascistfria med alla medel tillgängliga”. Samarbetar med andra vänsterextrema grupper.

  Dotter till professor   Mamma   Jobbar med psyksjuka. De tre unga tjejerna ligger bakom vänsterextremt våld

Tre unga kvinnor.

Mammor, sjuksköterskor och vårdare på gruppboende.

Föräldrarna är professorer, lärare och skådespelare.

Alla tre är medlemmar i Revolutionära fronten – det mest aggressiva nätverket i en våg av vänsterextremistiska attentat.

En skokartong, en klocka och åtta deciliter bensin.

Den hemmagjorda bomben hittades bakom en takplatta på en fullsatt McDonalds-restaurang i februari 2006.

När den 18-årige huvudmannen senare tågade in i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt gjorde han segertecknet åt sina vänner på åhörarplatserna.

Extremvänstern var på frammarsch igen. Sprängförsöket i Nyköping blev starten på en rad attentat kopplade till vänster­extrema grupper. Länge hade det varit tyst. Explosionen av aggressivitet vid Göteborgskravallerna 2001 tog tid att smälta.

Tidigare hade den autonoma vänstern varit känd som slagskämparna som slogs med nävarna mot nynazisterna. Nu blev de i stället kända för ett sönder­slaget Göteborg. De trådar som fanns till etablerade vänster­organisationer klipptes av. När bomben hittades på McDonalds­toaletten i februari 2006 var extremvänstern marginaliserad. Radikaliserad.

Tvekar inte inför våld

I samma veva hade namn som Global intifada och Revolutionära fronten blivit allt mer kända. Attacken mot en Israel-festival. Attentatet mot israeliska statens turistbyrå. Sabotaget mot en vapen­tillverkare i Malmö. Brandbomberna mot polska ambassaden och Försvarets materielverk. På senare tid: vänstermisstankarna efter bränder på stormarknader i Södertälje, Stoppa matchen-bråket i Malmö och ett 20-tal vänsterattentat mot etablerade partier under EU-valrörelsen.

Mest aggressiva nätverket på den yttersta vänsterkanten är den löst sammansatta gruppen Revolutionära fronten med uppåt 300 anhängare.

–?De är mycket radikala och tvekar inte att ta till fysiskt våld, säger Anders Bergman, historiker med inriktning på europeisk vänster- och högerextremism.

Föräldrarna blundar

Fienden är främst högerextremister, USA, Israel, storkapitalet och försvarsindustrin.

I nätverket finns feminister och anarkister, socialister och djurvänner.

De är ideologiskt övertygade. Pålästa. Arga. Vet det mesta om Röda arméfraktionen och Röda brigaderna. De flesta har läst den i dessa kretsar popu­lära ”Liten handbok för stadsgerilla” av gerilla­ledaren Carlos Marighella.

–?Föräldrarna blundar ofta. De vill inte se hur radikala deras barn är. Det rör sig om framför allt unga kvinnor, ofta personer från medelklasshem och med en bra uppväxt.

Hon hade två liv

Så var det med Therese, Sara och Anna, som alla har andra namn i verkligheten.

Natten till den sjunde juni i år greps de för att tillsammans och brutalt ha sparkat ner Sverige­demokraternas presstalesman och hans sambo vid en tunnel­banestation i Stockholm. Ett knogjärn beslagtogs.

Bildade föräldrar

Föräldrarna är lärare, mekaniker och professorer.

En av tjejerna är sjuksköterska, en är arbetssökande, en är omtyckt boendestödjare på ett gruppboende.

Hur hamnade de i den här artikeln?

    Therese, 21, vårdanställd på psykboende.

Föräldrarna fick bara veta att hon skulle på en konsert med Bruce Springsteen.

Men under besöket i Stockholm blev hon i stället gripen för en grov misshandel tillsammans med vänsterextremister. Nu är den tidigare ostraffade 21-åringen dömd för grov misshandel till fängelse i ett år och två månader. Domen är överklagad och fallet ska, liksom för de andra två tjejerna, tas upp igen i hovrätten.

Föräldrarna beskriver dottern som en varmhjärtad person med stort rättspatos.

”De vill mycket gott”

–?Men i de här grupperna går det överstyr. Det blir mycket grupptryck och de får ingen frisk luft utifrån, säger hennes mamma, som är lärare.

Therese växte upp i en ort

i västra Sverige med båda föräldrarna, som senare skildes. Skilsmässan tog hon hårt. Hon fick problem i skolan men läste upp betygen senare.

–?Ungdomarna i de här grupperna har ofta stabil bakgrund. De vill så mycket gott, men de blir passionerade i sitt ställningstagande. Det går överstyr, säger mamman.

    ? Sara, 25, sjuksköterska och mamma.

Det var 2003 och Saras liv var på banan igen.

Mamman är sjuksköterska och pappan mekaniker. De hade skiljts tidigt i hennes liv. Men nu efter några svåra år hade hon börjat läsa in gymnasiet. Det var slut på missbruksproblemen. Slut på LVU-placeringar. Slut på paragraf 12-hem för trassliga tonåringar. Hon började plugga och arbeta.

Greps för grov misshandel

2007 kom hon in på en sjuksköterskeutbildning och arbetade våren och hösten 2008 på Sahlgrenska universitetsjukhuset. Fritiden ägnades åt gymbesök flera gånger i veckan och den sjuåriga dottern. Hon och pappan började träffas igen för att bygga upp en relation med dottern.

Mitt i allt detta åkte Sara upp till Stockholm och greps för en grov misshandel med ett ­

knogjärn på sig. Hennes kopplingar till ­extrema vänster-

nätverk blev kända. I Göteborg hade hon kommit i kontakt med en vänsterextrem grupp. Hon dömdes för grov misshandel och misshandel till fängelse i ett år och åtta månader, en dom som är överklagad.

    Anna, 20, dotter till professor och skådespelare.

Hon växte upp med båda föräldrarna och en syster i Stockholm. Inga problem i skolan. Finns inte i belastningsregistret. Mamman är professor på en ­högskola och har tidigare varit skåde­spelare.

Pappan beskriver henne:

–?En initiativrik person som vågar stå för sina åsikter och som befinner sig i ett mellanläge i livet vad gäller arbete eller utbildning.

Har överklagat domen

Tiden före dådet var hon ­arbetslös, hade just flyttat hem­ifrån och bodde i en egen lägenhet i Stockholm. Under samma period hade hon sökt sig till vänster­extrema kretsar.

Den 6 juni demonstrerade Revolutionära fronten mot Sverige­demokraterna och högerextremismen vid Slussen i Stockholm.

På kvällen fick Anna ett sms:

”För info till de som fortfarande e sugna: 6 möjliga fula står nu på led till Kellys, mitt emot systemet”.

Några timmar senare misshandlade de tre tjejerna, med sparkar mot huvudet, Sverige­demokraternas presstalesman och hans sambo. Anna har nu överklagat domen för grov misshandel, våld mot tjänsteman och snatteri.

–?Man kan tycka vad man vill om Sverige­demokraterna men det är inte med sparkar och slag man ­löser problem, säger en för­älder.


Tidigare våld från vänsterextremister

2001

    ?Vid demonstrationerna under EU-toppmötet i Göteborg deltog Afa som en av ­­organisatörerna. Enligt polisen var avsikten att sabotera mötet.

2005

    Afa har tagit på sig branden i Tråvads spinneri i Vara kommun, ett tillhåll för nazister. Aktionen rubricerades som mordbrand.

2006

    I januari attackerade Afa Migrationsverket i Norrköping och hotade handläggare.

    På nationaldagen attackerade Afa Jönköping sverige­demokrater med brännbollsträn, enligt polisen.

    I juni 2006 slog Afa sönder fönsterrutor i en kristdemokratisk lokal i Kalmar.

    Två aktivister som var kopplade till Afa dömdes för försök till grov mordbrand mot en hamburgerrestaurang.

    I oktober hotade Afa att blockera ett kommunfull­mäktigesammanträde i ­Göteborg, eftersom Sverige­demokraterna blivit invalda. Polisens säkerhetsarrangemang kostade cirka en miljon.

2007

    I januari slog Afa sönder fönsterrutor hos en sverige­demokratisk politiker i Kalmar.

    I juli attackerade Afa en chefsrådman vid Migrationsdomstolen i Göteborg, bland annat genom att slå in en yxa i hans ytterdörr.2008

    I augusti satte Afa i Uppsala upp affischer med namn och bild på en person som man uppmanade folk att misshandla.

    I december var Afa inblandade i kravallerna i Rosen­gård.

2009

    I februari misshandlade Afa den nationaldemokratiske politikern Vávra Suk.

Dådet rubricerades som mordförsök.

    I mars vandaliserades Kristdemokraternas rikskansli i Stockholm av personer från Afa Stockholm och Revolutionära fronten. Aktivisterna använde bland annat färgbomber.

Utskriftsdatum:
Publicerad: 2009-09-13
Webbadress: https://www.aftonbladet.se/nyheter/article11994831.ab
© Aftonbladet
Tipsa oss!
MMS & SMS: 71000
Mejla: tipsa@aftonbladet.se
Ring: 08 - 411 11 11