Höjningen hjälper inte Rickard

350 kronor extra räcker inte till eget boende

NYHETER

Regeringen vill höja studiemedlet.

Men för många studenter får det liten effekt.

– Jag kommer få fortsätta att spendera många timmar på tåg, säger studenten Rickard Rens, 20, som inte har råd att flytta från föräldrahemmet i Stockholm till studieorten i Uppsala.

Foto: Privat
Rickard Rens.

Rickard Rens läser kandidatprogram i retorisk och litterär kommunikation på Uppsala universitet. Varje vecka tillbringar han flera timmar på tåget mellan hemmet i Stockholm och Uppsala. Han tar ut fullt bidrag och lån, och får ut cirka 7600 kronor i månaden från CSN. Men det räcker inte långt.

– Jag skulle gärna flytta till Uppsala, men jag i dag har jag inte råd. 350 kronor extra ändrar ingenting, säger Rickard som bor kvar hemma hos sina föräldrar.

Hinner inte jobba

Totalt kommer Rickard få 40 kronor extra i bidrag efter årsskiftet, resten av höjningen ingår i lånedelen. De extra pengar som Rickard får kommer han att lägga på mat.

– Det är maten som man snålar på, så det är känns bra att man har råd att äta ordentligt, säger han.

För att dryga ut kassan på sommarmånaderna jobbar han extra i glasskiosk. De pengarna försvinner snabbt i väg på nöjen, eftersom inget studiemedel betalas ut under sommaren.

Men att fribeloppet, det belopp en student får tjäna utan att det påverkar studiemedlet, ska höjas från dagens 107 000 kronor till cirka 136 400 kronor från den 1 januari 2011 hjälper inte Rickard heller.

– Det är klart att det är bra för dem som hinner jobba extra samtidigt som de pluggar, men som det ser ut i dag hinner jag inte det, säger Rickard.

Enligt Rickard skulle studiemedlet behövas höjas med cirka 800 kronor i månaden för att han ska ha råd att bo i Uppsala. Men trots att det inte finns några planer på att höja det så mycket planerar han att flytta till Uppsala nästa år.

– Jag kan inte hålla på att pendla så här, på något sätt får det lösa sig ekonomiskt, säger han.