”En mycket farlig person”

NYHETER

Före detta Guantanamofången Mehdi Ghezali kopplas till al-Qaida.

– Han är en mycket farlig person, säger polischefen Mohammad Rizwan, till AP.

Men exakt vad Ghezali och de andra svenskarna anklagas för är ännu inte känt.

Ghezali och de övriga i gruppen, varav ytterligare tre är svenskar, greps den 28 augusti i södra Pakistan då de saknade riktiga dokument för att vistas i landet. Sju i gruppen kommer från Turkiet, uppger AP.

Terrorkoppling utreds

Enligt en polisrapport var gruppen på väg till norra Waziristan vid den afghanska gränsen för att där ansluta sig till en grupp med anknytning till al-Qaida.

Nu ska polisen utreda om den uppgiften stämmer och om gruppen har kopplingar till terrornätverket. Efter förhör med de gripna meddelade i dag pakistansk polis att en av de gripna är Ghezali.

– Jag kan bekräfta att det är samma person. Han är en väldigt farlig man, säger polischefen i Dera Ghazi Khan-distriktet, Mohammad Rizwan, till AP.

UD bekräftade i dag att totalt fyra svenskar gripits i området, uppger TT. Det rör sig om tre vuxna och ett barn. UD vill inte kommentera svenskarnas identiteter eller vad de har för relation till Ghezali.

Enligt Ghezalis juridiska ombud, Anton Strand, är det fortfarande oklart vad hans klient anklagas för, skriver TT.

Den pakistanska polisen har tidigare gjort uttalanden om att de misstänkta vid gripandet hade CD-skivor, valutor och litteratur med sig som indikerar terroristverksamhet.

ARTIKELN HANDLAR OM