Frankrike ska stänga av folk från internet

”Förläggarna och producenterna återupprepar sitt fulla stöd”

NYHETER

Frankrike har godkänt en ny lag som gör det möjligt att stänga av illegala fildelare från internet.

Lagförslaget godkändes på tisdagen av Nationalförsamlingen.

På eftermiddagen tog den franska nationalförsamlingen – en av kamrarna i landets parlament – ställning till den kontroversiella lag som ska göra det möjligt att stänga av illegala fildelare från internet, uppger AP.

Lagen, som stöds av bland annat landets president Nicolas Sarkozy, röstades igenom av parlamentet i maj – men landets konstitutionella råd rev i början av juni upp delar av lagen då den enligt rådet strider mot det 138:nde tillägget i EU:s så kallade ”Telekom-paket” som slår fast att tillgången till internet är en fundamental rättighet.

Ärenden skickas till domstol

Enligt en tolkning av tillägget får en person stängas av från internet endast efter domstolsprövning.

Enligt den nya lagen som kallas "Hadopi II" ska en myndighet, Hadopi, kunna skicka vidare avstängnings-ärenden till domstolar som sedan ska kunna stänga av användare från internet.

Tre organisationer som representerar den franska skivbranschen meddelade i går i ett gemensamt uttalande sitt ”fulla stöd” för den nya lagen.

– Upphovsrättsinnehavarna, förläggarna och producenterna återupprepar sitt fulla stöd för lagen, säger flera franska upphovsrättsorgansiationer i ett uttalande, enligt Le Monde.

Två etapper återstår

Även om den nya lagtexten röstats igenom av nationalförsamlingen i dag så återstår ytterligare två etapper innan lagen kan träda i kraft: först ska texten gås igenom av en grupp av ledamöter från både nationalförsamlingen och senaten, och sedan sker en definitiv omröstning, skriver Le Monde.

Ledamöter ur den socialistiska oppositionen har också sagt att de kommer att kräva att det konstitutionella rådet gör en ny bedömning av den nya lagtexten.