Patrick Swayze död inatt

57-årige filmstjärnan somnade in hemma

1 av 3 | Foto: Scanpix
Patrick Swayze och Demi Moore i en världsberömd scen ur filmen Ghost från 1990.
NYHETER

NEW YORK. Patrick Swayzes kamp mot cancern är över.

Den världsberömde filmstjärnan dog i går, 57 år gammal.

– Han avled stilla omgiven av sin familj, meddelade en talesman tidigt i morse.

Sedan mars förra året har Patrick Swayze slagits mot elakartad cancer i bukspottskörteln.

Hans hälsa har flera gånger varit mycket dåligt, men mot alla odds har den 57-årige skådespelaren hela tiden lyckts komma tillbaka.

Nu är kampen över.

Swayze somnade in i går, i Los Angeles.

– Han avled stilla, omgiven av sin familj, efter 20 månaders kamp mot sjukdom, hette det tidigt i morse i ett uttalande från publicisten Annett Wolf.

Många roller

Inga andra detaljer var sent i natt kända.

Patrick Swayze har ända sedan tidigt 80-tal varit ett av Hollywoods största namn. Han är framförallt känd för sina roller i succéerna ”Dirty Dancing” och ”Ghost”, men medverkade också i uppmärksammade filmer som ”Red Dawn”, ”Youngblood” och ”The Outsiders”.

Uppmärksammas

Hans envetna kamp mot cancern har varit uppmärksammad och beundrad i USA.

Swayze vägrade låta den stoppa honom från att leva ett rikt och fullt liv. Trots svåra smärtor fullföljde han exempelvis inspelningen av serien ”The beast” för tv-kanalen A&E. Han har också skrivit en memoarbok ihop med hustrun Lisa Niemi under det senaste året.

– Jag vägrar ge upp och vill inte bli reducerad till endast min sjukdom. Så länge jag kan kommer jag att leva ett så normalt liv det bara går, sa han i en intervju i våras.

FAKTA

Patrick Swayzes liv och karriär i korthet

Skådespelaren och dansaren Patrick Swayze föddes i Houston, Texas 1952. Hans första professionella framträdande var som dansare i ”Disney on Parade” och senarei Broadwayuppsättningen av ”Grease”.

Hans första filmroll gjorde han i ”The Outsiders” 1983. Men det var först 1985 som han slog igenom i tv-serien ”Nord och Syd”.

Det stora genombrotten kom 1987 med filmen ”Dirty Dancing” där han spelade dansinstruktören Johnny som förälskar sig i försynta ”Baby” (Jennifer Grey).

1990 spelade han rollen som Sam i ”Ghost” mot Demi Moore och Whoopi Goldberg.

Patrick Swayze var sedan 1975 gift med den finskättade dansaren Lisa Niemi. Den 28 mars i fjol skrev han över hela sin mångmiljonranch i New Mexico och samtliga sina tillgångar på henne.

ARTIKELN HANDLAR OM