”Hans kamp mot cancern var så modig och värdig”

Stjärnan från ”Dirty dancing” om Patrick Swayze

Foto: Foto: HO/REUTERS
kära Minnen ”Vi var bara ungdomar som hade störtkul, och som gjorde den här filmen som vi inte trodde att någon skulle vilja se”, säger Jennifer Grey.
NYHETER

LONDON. När Patrick Swayze lyfte henne på raka armar i slutscenen av ”Dirty dancing” rös och grät biobesökare över hela världen.

I dag sörjer Jennifer Grey, 49, sin vän.

– Jag tänker fortfarande på hur det var att vara i hans armar, säger hon.

Ömt hjärta ”Dirty dancing” blev en

Av alla sina filmer är rollen som dansinstruktören Johnny Castle kanske den som Patrick Swayze kommer att bli bäst ihågkommen för.

Hans motspelerska Jennifer Grey minns tiden runt inspelningarna och premiären 1987 med glädje.

Fascinerades

Hon beskriver minnet av Swayze ömt och kärt.

– När jag tänker på honom, tänker jag fortfarande på hur det var att vara i hans armar när vi övade i den där kalla sjön. Vi var bara ungdomar som hade störtkul, och som gjorde den här filmen som vi inte trodde att någon skulle vilja se.

Men en hel värld fascinerades av samspelet och den gnistrande energin mellan Johnny Castle och Frances ”Baby” Houseman. På förhand hade Swayze varnats för att acceptera rollen, eftersom filmen hade låg budget och befarades bli en flopp.

Men filmen, med den berömda repliken ”Nobody puts Baby in a corner”, blev en jättesuccé på bio och var den första film som sålde över en miljon kopior på video.

Swayze beskrev senare ”Dirty dancing” som filmen som ”skickade ut honom i rymden”.

Gjorde sina stunts

– Han var inte rädd för något och insisterade alltid på att få göra sina egna stunt. Så det kom inte som någon överraskning för mig att hans kamp mot cancern var så modig och värdig, säger Jennifer Grey.

Hon beskriver Swayze som en ”riktig cowboy med ett ömt hjärta”.

– Han var en ovanlig och vacker kombination av rå manlighet och fantastisk känslighet.

”Han älskade livet”

Kenny Ortega, koreografen bakom danserna i ”Dirty dancing”, säger:

– Han var en stor människa som jag kände som en älskad son, make, bror och vän. Han älskade livet och kände glädje över allt han gjorde. Mina tankar går till hans familj.

ARTIKELN HANDLAR OM