Kockens sista måltid: Ostron och rapphöna

Keith Floyd före hjärtattacken: Har inte mått så bra på länge

Foto: VIASAT/TVF INTERNATIONAL
UT I DET FRIA Den engelske kocken Keith Floyd tog med sig köket utomhus och blev snabbt älskad av tv-publiken. Han dog i en hjärtattack 65 år gammal.
NYHETER

Kändiskocken Keith Floyd åt en sista braklunch med ostron, vin och rapphöna.

–?Jag har inte mått så bra på länge, sa han till vännen.

Sen satte han sig i soffan, såg sig själv på tv – och dog.

Det var en hjärtinfarkt som fällde den 65-årige kocken sent i måndags kväll.

Bara timmar tidigare fick den numera bräcklige och cancersjuke livsnjutaren en alldeles förträfflig sista måltid.

Tillsammans med vännen Celia Martin åt han en lyxlunch på en restaurang i Dorset för att fira hennes 65-årsdag.

Med en cigarett i ena handen och ett vinglas

i den andra utbrast han:

–?Jag har inte mått så här bra på länge, uppger Daily Mail.

Värme och passion

Efter måltiden – som bestod av ostron och rapphöna – gick Floyd och vännen hemåt och satte sig i soffan för att se en tv-dokumentär om hans liv.

Då fick han hjärtinfarkten. Hans liv gick inte att rädda.

Keith Floyd invaderade de svenska tv-sofforna 1994 med matlagningsprogrammet ”Floyd i Italien” och han lämnade ingen oberörd.

Hans kunskaper vid spisen ifrågasattes och det evinnerliga pimplandet fick många att rasa, men ingen tvivlade på hans värme och passion.

– Han älskades av väldigt många tittare, säger kocken Jan Boris–Möller, 52.

Sålde som smör

Med yviga gester, smågnabb med kameramän och ett aldrig sinande glas vin vid sin sida lagade Floyd mat på bergstoppar, stränder och i ruiner. Alla platser var tänkbara kök och han blev en pionjär inom utomhusmatlagning.

Kokböckerna sålde som smör och tittarna fick följa med till Spanien, Frankrike och Afrika.

Halvdöda kräftor

Men Floyds kärlekssaga med Sverige fick ett abrupt slut 1998 i Örkelljunga. Tanken var att han skulle laga kräftor – 

i en wokpanna.

Han stoppade ner för mycket grönsaker och annat och när de levande kräftorna skulle tillredas fick de inte plats. Resultatet blev att svedda, halvdöda kräftor kravlade omkring i pannan bland övriga ingredienser.

– I och med det tog han slut i Sverige, säger Jan Boris–Möller.

Floyd gjorde ytterligare några program hemma i England, men drog sig snart tillbaka.

Vad har Keith Floyd betytt för dig?

Per Morberg, 49, ”Vad blir det för mat”:

– Han var en av de första och inspirerade många. Jag gillade hans ton och förhållande till maten. Det var en fröjd att se honom.

Rikard Nilsson, 44, ”Aspegren mitt i maten”:

– Han var en oerhört karismatisk kille som verkligen kunde binda sin publik. Han var kanske inte världens bäste matlagare, men han stimulerande nog många.

Leila Lindholm, 34, ”Leilas mat”:

– Han var en rolig tv-kock. Jag träffade honom en gång för 13–14 år sedan på Ulla Winbladhs (restaurang på Djurgården i Stockholm) när han lagade mat med Nils-Emil (Ahlin). Han verkade supertrevlig.