Hedrade sin döde vän – med klänning

Foto: AP
NYHETER

Det var ett löfte som ingen av dem ville hålla.

Vännerna Kevin Elliott och Barry Delaney skulle bära klänning om den andre förolyckades i strid.

I går fick Barry dra på sig det obekväma fodralet.

24-åringen var ute på patrull i Afghanistan när han mötte döden, den 31 augusti i år.

I går samlades hans familj och vänner för att begrava honom. De flesta bar högtidsklädsel, eller uniform. Dock inte hans bästa vän, Barry Delaney. Iklädd en neongrön klänning och rosa strumpor satt han på knä och grät vid graven.

”Om något skulle hända”

Klädseln var en hyllning. De båda vännerna hade tidigare, iförda sina soldatuniformer, börjat skämta om att ha klänning på varandras begravning. När det sedan blev känt att Kevin Elliott skulle tjänstgöra i Afghanistan blev det ett formellt löfte: om något skulle hända någon av dem så skulle den andre bära en klänning på begravningen, skriver norska Nettavisen.

Kevins övriga släkt och vänner ska ha vetat om löftet. Därför accepterades den annars opassande klädseln snabbt. Den förolyckade soldatsens övriga vänner bar svarta sorgeband, och hans små kusiner hade specialtryckta t-shirtar.

”Han var 24 års glädje”

Bästa vännen var för nedbruten av sorg för att kunna prata under begravningsgudstjänsten, men Kevin Elliotts pappa gav ett kort minnestal över sin son.

– Kevin var ett barnbarn, en bror, ett syskonbarn, en farbror och en kusin. Men mer än något annat så var han vår son. Och även om han gjorde saker som irriterade oss så kan jag inte komma ihåg något annat än att jag alltid har varit stolt över honom. Den sorgiligaste dagen i våra liv var den dagen han dog, men innan det hade han inte varit något annat än glädje i 24 år, säger pappa Sandy Elliott till brittiska Times.