Misslyckad avrättning i Ohio

Bödeln gav upp efter två timmar

NYHETER

Bödeln slet i flera timmar med att hitta en blodådra.

Till slut fick han ge upp.

Och dödsdomen mot Romell Broom, 53, fick skjutas upp.

Foto: AP
Romell Broom.

Han har fått en extra vecka att leva.

Romell Broom skulle ha avrättats i den amerikanska delstaten Ohio klockan 14 i går, men efter två och en halv timmas slit tvingades bödeln att kasta in handduken. Han hade inte lyckats att hitta en fungerande blodåder där giftinjektionen kunde sprutas in. Enligt tidningen The Australian gick det så långt att fången grät av smärta och försökte hjälpa till själv att få in nålen i kroppen. Då bröt hans försvarsadvokat in och kontaktade domaren i Ohios högsta domstol.

Dödade och våldtog 14-åring

Eftersom avrättningar enligt lagen ska vara ”snabba och smärtfria” så avbröts den.

Broom dömdes till döden 1984 efter att ha våldtagit och dödat en 14-årig flicka. Hennes familj var på plats i går, och såg nedstämda ut när de lämnade fängelset.

– De kom hit för att få ett avslut, och det fick de inte, säger fängelsets talesperson, Julie Walburn, till The Australian.

Ett nytt försök att avrätta Romell Broom görs om en vecka.

FAKTA

Andra misslyckandet

I maj 2006 satte sig dödsdömde Joseph Clark upp och berättade för läkarna att drogen de gav till honom som skulle göra honom medvetslös inte fungerade.

Efter det införde Ohio ytterligare ett steg i sin avrättningsprocess. Numera ska fängelsepersonalen försöka att väcka patienten – bara för att kontrollera att den dödsdömde faktiskt är medvetslös – innan man injicerar den dödliga dosen.

Källa: The Australian