”Bildts uttalande i det närmaste chockerande”

Advokat Peter Althin ifrågasätter Bildts uttalande

NYHETER

Mehdi Ghezali och ytterligare tre svenskar har varit frihetsberövade i Pakistan i cirka tre veckor – men UD har fortfarande inte fått möjlighet att ta kontakt med de gripna.

Nu uppmanar advokat Peter Althin svenska UD att agera ”kraftfullt” – och kritiserar det uttalande utrikesminister Carl Bildt gjorde i går.

– Det är ju närmast chockerande att man går ut och säger på det sättet, säger Althin om Bildts uttalande.

Mehdi Ghezali, som tidigare suttit fängslad i det amerikanska fånglägret Guantanamo i Kuba, frihetsberövades av pakistanska myndigheter för cirka tre veckor sen tillsammans med ytterligare tre svenska medborgare – däribland en två-årig pojke.

Svenska ambassaden har fortfarande bara fått knapphändiga uppgifter om de gripna och har ännu inte fått möjlighet att kontakta dem. I dag uppgav UD dock att man fått identiteten på de övriga tre gripna och ett löfte om konsulärt tillträde – alltså att UD ska få träffa svenskarna.

– Det kommar att ske inom de närmaste dagarna. Vi betecknar detta som ett framsteg, helt klart, säger UD:s kommunikationschef Cecilia Julin.

”Ser väl inte riktigt de scenariot”

I går kommenterade utrikesminister Carl Bildt gripandena i en intervju med TT:

– Den förra regeringen gjorde enorma insatser för att Ghezali skulle bli fri. Men jag ser väl inte riktigt det (scenariot) på horisonten för ögonblicket, sade Bildt i samband med ett utrikesministermöte i Bryssel på tisdagen.

Peter Althin, som arbetar som ombud för Mehdi Ghezali och hans familj, ställer sig frågande till utrikesministerns uttalande.

– Jag blir lite fundersam över Carl Bildts uttalande. Jag vet inte riktigt vad han menar, det kan väl tolkas lite som man vill, möjligen. Att för det första säga att den förra regeringen Persson gjorde enorma ansträngningar, det kan jag inte hålla med om. Det dröjde ändå två och ett halvt år innan man fick ut en svensk medborgare som inte var anklagad för någonting, säger Althin till Aftonbladet.

– Och om man nu ska tolka Carl Bildts uttalande som att det inte är aktuellt nu att agera hårt så är det väldigt märkligt i så fall, om det är det han menar. Det borde vara fullständigt självklart när en svensk medborgare sitter frihetsberövad att man arbetar hårt för att få reda på varför han sitter gripen, var sitter han, är han anklagad för någonting, säger Pether Althin.

”Det är närmast chockerande”

– Menar han nu att man inte tänker arbeta särskilt hårt är det ju väldigt märkligt. Man ska vara försiktig med orden, men det är ju närmast chockerande att man går ut och säger på det sättet, säger Althin.

Pether Althin är också kritisk till hur myndigheterna i Pakistan agerat.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt och otillfredsställande att när Sveriges utrikesdepartementet vill ha svar på så enkla frågor som ”Var finns han någonstans?”, ”Vad är han anklagad för?” och ”Kan vi få besöka honom?” – att inte få svar på någon av de frågorna är naturligtvis märkligt, otillfredsställande, oaccebtabelt och vad du vill, säger han.

– Sen hoppas jag att UD verkligen ligger på nu och inte nöjer sig med ett sånt svar utan att man agerar kraftfullt för att svar på de mycket enkla frågorna, säger Althin.

Carl Bildts pressekreterare Irena Busic säger till Aftonbladet:

– Han (Bildt) står fast vid det han sa i går. Han kommenterar inte det mer i dagsläget.

Althin uppger att han kommer att träffa Mehdi Ghezalis pappa senare i veckan och att de då ska ”diskutera upplägget och kontakten med UD som jag utgår ifrån att han redan har haft”.