Här tränar de upp soldater

Graverande video på de dömda norrmännen

NYHETER

Klädda i uniformer skriker de dödsdömda norrmännen Tjostolv Moland, 28, och Joshua French, 27 på de nakna männen som kryper omkring i sanden.

– Kallar ni det här snabbt? Jobba!

Men norrmännen själva säger att det är skådespelare som tränas på videon.

Foto: VG

Den norska tidningen Verdens Gang har kommit över en graverande video på de båda dödsdömda norrmännen.

Videon är filmad av Moland och French själva och är inspelad i april i år på Bussi Island i Victoriasjön utanför Kampala i Uganda. VG har kommit över dokument där Tjostolv Moland en månad innan videon spelades in ber myndigheterna om tillstånd att starta ett "träningsläger för medarbetare" med sitt säkerhetssällskap SIG Uganda.

"Är ni svaga?"

På videon är Tjostolv Moland, 28, och Joshua French, 27 klädda i militäruniformer. De kommenderar tre nakna män att göra olika saker, som att krypa i strandkanten och bära en tung järnstolpe. När det inte går tillräckligt snabbt sparkar de på männen. Hela tiden skriker norrmännen befallningar åt de nakna rekryterna, två ugandier och en amerikan.

– Är ni svaga? Är ni dumma i huvudet?

– Varför är du alltid så jävla långsam? Du är som en tändsticka.

Enligt VG ska den amerikanske deltagaren blivit både blåslagen och mått psykiskt dåligt efter lägret.

"Träning av skådespelare"

Tjostolv Moland blir mycket upprörd när han hör att den norska tidningen VG har fått tag i videon som han kallar för en "privatsak". På telefonen från fängelset i Kisangani säger han:

– De här var träning av skådespelare. De skulle få bra betalt så vi ville träna dem ordentligt så de kunde agera realistiskt, menar Moland.

– Den här videon har inget att göra med det som händer i Kongo och vi reagerar starkt på att ni ska använda den i det här sammanhanget, säger han till VG.

Dömdes till döden

Det var för en dryg vecka sedan som Tjostolv Moland och Joshua Frenchd ömdes till döden av en domstol i Kongo-Kinshasa för att ha skjutit ihjäl sin chaufför, sexbarnspappan Abedi Kasongo.

Det har även påståtts att de båda männen haft planer på att starta upp ett träningsläger för legosoldater.

Och i Uganda pågår just nu en polisutredningen mot dem efter att flera vapen hittats i ett hotellrum de bodde på. Bland annat hittades ett prickskyttegevär, militärkartor över Kisangani-regionen i grannlandet Kongo och två macheter.

De båda norrmännen själva hävdar dock att de planerade att arrangera krikgslekar för rika turister och de har överklagat dödsdomen.