Han censureras av försvaret

NYHETER

Danska försvaret gjorde allt för att stoppa utgivningen av en bok där en före detta jägarsoldat avslöjar sanningen om krigen i Afghanistan, Kosovo och Irak.

Det handlar om rikets säkerhet, menar försvaret.

Det handlar om yttrandefrihet, menar danska tidningen Politikens chefredaktör.

Idag svarade tidningen – med att publicera boken. Och försvaret med att polisanmäla tidningen.

Foto: PEOPLES PRESS/HAND OUT

Boken av dansken och före detta soldaten Thomas Rathsack, 42, handlar om Afghanistan, Kosovo och Irak och går tillbaka till 2002.

Han menar att danska soldater har varit inblandade i flera utländska aktioner än vad som är känt i Danmark.

Därför vill han berätta om dem i detalj.

”Jæger - i krig med eliten” skulle komma ut den 25 september. Men försvaret har gjort allt för att stoppa utgivningen av boken.

Och det har blivit ämnet för en het debatt i Danmark.

Vill kunna göra husrannsakan

Försvaret menar att boken är en risk för landets säkerhet.

Innan försökte de få igenom ett föreläggande som gjorde att de skulle kunna samla ihop alla exemplar av boken och få en fullmakt för att i värsta fall göra en husrannsakan hos förlaget. Sen publicerade tidningen Politiken boken och försvaret anmälde tidningen.

– Om jag skulle bedöma det här dokumentet utan att det var en bok skulle jag klassa det som högt konfidentiellt, säger överste Hans-Christian Mathiesen till the Copenhagen Post.

Försvarschefen Tim Sloth Jørgensen har tidigare personligen haft kontaktat flera danska mediachefer, däribland chefredaktören för tidningen Politiken för att be dem sluta skriva om ärendet.

Handlar om yttrandefrihet

Politikens chefredaktör Tøger Seidenfaden gör en annan bedömning. Han menar att uppgifterna i boken inte alls sätter de danska soldaterna i fara.

Han vill att danskarna ska få en möjlighet att själva ta ställning till boken och få information om kriget. Därför har tidningen idag gett ut boken som en bilaga till tidningen.

– Nu har det kommit principer på spel i den här saken som har att göra med informationsfrihet och yttrandefrihet. Därför tycker vi den, säger han till danska Politiken.

– Jag tycker inte att det är försvarets uppgift att bestämma vilka böcker som utkommer i Danmark eller vilken information den danska offentligheten får om krigen i Afghanistan.

Riskerar fängelse

Det har väckt en hetsk debatt om yttrandefrihet och censur i Danmark.

Jakob Kvist på förlaget Peoples Press är upprörd över försvarets agerande.

– Det här är otrevligt och en ordentligt upptrappning. Vi anser att boken bereder väg för en nödvändig diskussion om krigets råa verklighet och försvaret kanske inte är intresserade av en sådan diskussion.

Men de anser också att Politiken brutit mot upphovsrätten rapporterar flera medier.

Andra hävdar att den största poängen för Politiken i själva verket handlar om kommersiella mål. Dagens utgivningen blev en försäljningssuccé för tidningen.

På torsdag ska domstol avgöra om försvaret har rätt att hindra utgivningen.

Thomas Rathsack riskerar fängelse om han bedöms skyldig för att läcka känslig information. Tidningen kan vänta åtal för brott mot yttrandefriheten. Försvaret har också anmält den för att ha hotat landets säkerhet.

ARTIKELN HANDLAR OM